”Jyväskylä on pääkaupunkiseudun ja Tampereen ykköshaastaja” – KD-eduskuntaryhmä tutustui Keski-Suomen kasvukeskittymään

28.8.2018 klo 16:40 Kotimaa Kristiina Kunnas

– Pääkaupunkiseudun ja Tampereen kasvu ollut parasta viime vuosina, mutta me olemme niiden aito haastaja, totesivat kaupunginjohtaja Timo Koivisto sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela KD-eduskuntaryhmän kesäkokouksen osallistujille.

Jyväskylän upeasti remontoitu kaupungintalo vastaanotti Kristillisdemokraattien kansanedustajat ja eduskuntaryhmän henkilöstön tiistaina 28. elokuuta. Kesäkokousta oli pidetty jo koko maanantai Keuruulla.

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela (vihr) pitivät KD-eduskuntaryhmälle kattavan infon.

Kaupunginjohtaja Koivisto totesi, että Vantaa ja Espoo kasvoivat edellisenä vuonna 1,7 prosenttia, Tampere 1,6 ja Helsinki 1,6.

– Olemme niistä hiukan jäljellä, mutta silti pääkaupunkiseudun ja Tampereen ykköshaastaja, muistuttaa kaupunginjohtaja Timo Koivisto omassa infossaan.

Jyväskylä saa iloita ”Sen oikean opiskelijakaupungin” statuksestaan. 140 000 asukkaan kaupungissa opiskelijoita on peräti 42 000. Gradian ammatillisessä koulutuksessa on 18 000 opiskelijaa, JYU-yliopistossa 14 500, JAMK-ammattikorkeakoulussa 8 500, ilmasotakoulussa 600 ja Humak-humanisisessa ammattikorkeakoulussa 450.

– Opiskelijamaailma on suurista kaupungeista mielestäni kaikkein vahvimmin läsnä juuri Jyväskylässä. Se on meille äärimmäisen tärkeää ja tekee meistä vetovoimaisen, innovatiivisen kaupungin. Oppilaitokset, erityisesti yliopisto, ovat lisäksi vahvasti yritys- ja yrittäjyyslähtöisiä, kaupunginjohtaja Koivisto kiitteli.

Opiskelijamaailma on suurista kaupungeista mielestäni kaikkein vahvimmin läsnä juuri Jyväskylässä. Se on meille äärimmäisen tärkeää ja tekee meistä vetovoimaisen, innovatiivisen kaupungin. – kaupunginjohtaja Timo Koivisto

Jyväskylällä menee nyt paremmin kuin vuosiin. Työttömyys on laskenut lähes 2000-luvun parhaiden vuosien 2007/08 tasolle.

– Ainoastaan Tampereella on työttömyys vähentynyt meitä nopeammin, Koivisto kertoi.

Asuntotuotannossa tehtiin viime vuonna ennätys, ja tänä vuonna Jyväskylässä rakennetaan edelleen todella paljon.

Erityisellä kiinnostuksella Jyväskylä odottaa HIPPOS2020 -liikuntakeskittymää. Alueelle tulee loistavat olosuhteet yli 20 urheilulajille.

– Kaupunginjohtaja haluaa kahden tunnin junamatkan Helsingistä Jyväskylään, me tavoittelemme tunnin junamatkaa, totesi kaupunginvaltuutettu Tomi Kuosmanen. Vieressä valtuustokollega Marika Visakorpi, joka myös johtaa Jyväskylän Kristillisdemokraatteja. (Kuva Kristiina Kunnas)

– Tällaista yhdistelmää ei löydy juuri mistään. Ainakin tämä on Pohjoismaiden ensimmäinen. Budjetti on 220–250 miljoonaa euroa, ja siinä on erityinen investointikonsepti, Koivisto selosti.

– Haluamme kutsua itseämme Suomen liikuntapääkaupungiksi.

Jättihanke on myös kaupunkiin rakenteilla oleva Nova-keskussairaala, jonka kustannusarvio on 411 miljoonaa euroa. Eduskuntaryhmä vieraili kesäkokouksensa aikana sairaalan rakennustyömaalla.

Hippos2020 -hankkeen rakentaminen alkaa vuoden 2019 alussa. Vanhan sairaalan tilalle tulee Kukkula-alue, ja keskustan laidalla on myös vetovoimainen Kangas-kaupunkikehityshanke.

– Yhteensä Jyväskylässä on meneillään reilun miljardin investoinnit, kun Kukkulan alue, Nova-sairaala ja Hippos2020 rakennetaan, kaupunginjohtaja Koivisto toteaa.

– Kun vielä saisimme nopeamman junayhteyden tänne. Toiveena on tunnissa Jyväskylästä Tampereelle ja tunnissa Helsingistä Tampereelle, Koivisto sanoi.

– Meillä Kristillisdemokraattien valtuustoryhmässä on puolestaan toiveena vielä nopeampi yhteys: tunnissa Helsingistä tänne, haastoi kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Tomi Kuosmanen.

Jyväskylän kaupungintalo Vapaudenkadulla Kirkkopuiston laidalla. Lääninarkkitehtti K.V. Reiniuksen suunnittelema uusrenesanssia edustava talo rakennettiin 1896–99. Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kesäkokous piti talossa tiedotustilaisuuden ja tapasi kaupungin johtoa tiistaina 28. elokuuta. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

 

 

 

Ylös