Ruotsin KD haluaa uudistaa sairaanhoidon ja lakkauttaa maakäräjät – ”Tukholman seutu paremmassa asemassa kuin muut”

29.8.2018 klo 13:29 Ulkomaat Kaj Aalto

Jos Kristillisdemokraatit saa riittävän kannatuksen syyskuun vaaleissa, puheenjohtaja Ebba Busch Thor uskoo Ruotsiin syntyvän uuden allianssihallituksen. – Kansa äänestää uuden suunnan sairaanhoidon kehittämiseksi, Busch Thor väittää.
Vaalit pidetään 9. syyskuuta.

– En usko yksittäisen kysymyksen ratkaisevan vaaleja, KD-puoluejohtaja Ebba Busch Thor sanoo KD-Lehden haastattelussa, ja luettelee kolme avainaluetta.

Ebba Busch Thor Uppsalasta valittiin Ruotsin kristillisdemokraattien johtoon vuonna 2015. Tämän vuoden vaaleissa puolueen on saavutettava yli neljän prosentin kannatus, jotta pysyisi valtiopäivillä. (Kuva Kaj Aalto)

Hallituskysymys on olennainen ja KD menee takuuseen siitä, että jos se saa riittävän kannatuksen, Ruotsiin saadaan uusi allianssihallitus. Toinen tärkeä kysymys on integraation järjestäminen, eli miten maahanmuuttajat saadaan hyvin kotoutumaan. Kolmanneksi hyvinvointivaltion säilyttäminen ja sairaanhoito, jonka KD on nostanut ykkösasiakseen vaalikampanjoinnissaan.

– Pääministeri Stefan Löfven haluaa kansanäänestyksen hyvinvointivaltiosta. Se on tervetullutta, mutta uskomme, että kansa äänestää uuden suunnan sairaanhoidon kehittämiseksi.

KD ajaa täydellistä sairaanhoitojärjestelmän reformia, jolla lakkautettaisiin maakäräjät (landsting) ja annettaisiin sairaanhoito valtion hallinnoitavaksi. Syynä on suuret erot sairaanhoidon tasossa eri puolilla maata.

Busch Thorin mukaan ei ole reilua, että pääkaupunkiseudulla pääsee nopeammin hoitoon kuin eräissä maakunnissa. Ruotsin hoitotakuun mukaan kaikille luvataan erikoissairaanhoito 90:n päivän kuluessa. Tämä ei kuitenkaan toteudu tällä hetkellä.

Ruotsidemokraatit väittävät myös vaalivansa kristillisiä arvoja paremmin kuin mikään muu puolue. Tähän Ebba Busch Thor vastaa ykskantaan: – Jimmie Åkesson on väärässä.

Ruotsidemokraatit väittävät myös vaalivansa kristillisiä arvoja paremmin kuin mikään muu puolue. Tähän Ebba Busch Thor vastaa ykskantaan:

– Jimmie Åkesson on väärässä.

Entä kysymys historiallisten kristillisten kirkkojen ja monumenttien säilyttämisestä, jossa ruotsidemokraatit niinikään väittävät hoitavansa asian parhaiten.

– Siinäkin hän on väärässä, Busch Thor sanoo ja kertoo miten KD on aktiivisesti toiminut asiassa.

Lue lisää Ruotsin vaaleista:  Ruotsin KD uskoo, että eksyneet lampaat palaavat kotiin – lue artikkeli täältä.

Kirjoittaja Kaj Aalto on Ruotsissa asuva vapaa toimittaja. Hän työskenteli KD-Lehden (silloiselta nimeltään Kristityn Vastuu) toimitussihteerinä 1999-2002.
Ylös