Nykyaikaisessa sairaalassa on yhden hengen huoneet ja kaikki leikkaussalit samassa kerroksessa

30.8.2018 klo 14:06 Politiikka Samuli Rissanen

Jyväskylän rakenteilla oleva uusi keskussairaala on malliesimerkki nykyaikaisesta sairaalasta, joita nousee lähivuosina muuallakin Suomessa.

Keski-Suomen uuden sairaalan työmaalla Jyväskylässä käy tällä hetkellä kuhina, kun ulkopuoliset työt ovat pitkälti valmiita. Sisätöiden alkaessa rakentajien määrä kasvaa korkeimmillaan noin 700 ihmiseen.

Rakentaminen alkoi kaksi vuotta sitten ja sairaalan on määrä valmistua 2020 ja se otetaan käyttöön vielä saman vuoden lopulla.

250 metriä pitkä ja 100 metriä leveä, 8-kerroksinen uusi keskussairaala tulee korvaamaan Jyväskylän Kukkumäessä nyt toimivan Keski-Suomen keskussairaalan.

Vanhassa sairaalassa kärsittiin kosteusvaurioista ja epäkäytännöllisistä tiloista. Kun nykyisessä sairaalassa toiminnot ovat hajautuneet yhdeksään erilliseen rakennukseen, uudessa sairaalassa kaikki saadaan kompaktisti yhteen.

Tässä sairaalassa omista vastaanottohuoneista on luovuttu, ne ovat läääkärien yhteiskäytössä

Sairaalahankkeen projektinjohtaja Mikko Jylhä kertoo, että esimerkiksi uuden sairaalan kaikki 24 leikkaussalia sijaitsevat samassa kerroksessa, kun vanhassa niitä oli ripoteltu kolmeen eri rakennukseen.

Potilashuoneet ovat yhden hengen huoneita, joissa potilaita hoidetaan ilman perinteisiä eri erikoisalojen tai erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välisiä osastorajoja. Se tarjoaa Jylhän mukaan yksityisyyttä: Ei tarvitse kuunnella potilastovereiden kuorsausta tai vaikeroimista.

–     Potilashuoneita uuteen sairaalaan tulee kaikkiaan 368, hän kertoo.

Vastaanottohuoneita on liki saman verran, 360. Niitä ei nimetä kenellekään lääkärille henkilökohtaisiksi.

–     Tässä sairaalassa omista vastaanottohuoneista on luovuttu, ne ovat läääkärien yhteiskäytössä, Jylhä varmistaa.

Myös sihteereistä on pitkälti luovuttu, esimerkiksi saneluja kirjaa jatkossa äänentunnistamiseen perustuva automaatio.

Synnytyssaleja uuteen sairaalaan tulee 10.

Keski-Suomen uuden sairaalan hintalapuksi on tulossa 411,2 miljoonaa euroa.

Ylös