Saksan Chemnitzissä varaudutaan uusiin äärioikeiston mielenosoituksiin

30.8.2018 klo 16:01 Ulkomaat KD Lehti

Tagesspiel: Torstaille mielenosoitusta suunnittelee oikeistopopulistinen Pro Chemnitz -ryhmä.

Saksan Chemnitzissä viranomaiset varautuvat uusiin äärioikeiston mielenosoituksiin tänään ja loppuviikosta, kertovat muun muassa BBC ja Deutsche Welle.

Tagesspielin mukaan torstaille mielenosoitusta suunnittelee oikeistopopulistinen Pro Chemnitz -ryhmä (Chemnitzin puolesta), joka käynnisti myös maanantai-illan väkivaltaisuuksiin johtaneen mielenosoituksen, jossa äärioikeistolaiset ottivat yhteen vastamielenosoittajien kanssa.

Torstaille mielenosoitusta suunnittelee oikeistopopulistinen Pro Chemnitz -ryhmä (Chemnitzin puolesta), joka käynnisti myös maanantai-illan väkivaltaisuuksiin johtaneen mielenosoituksen, jossa äärioikeistolaiset ottivat yhteen vastamielenosoittajien kanssa.

Äärioikeistoa vastustava Chemnitz Nazifrei -ryhmä (Natsivapaa Chemnitz) ei Der Tagesspielin mukaan aio järjestää torstaille vastamielenosoitusta.

– Poliisi on ollut haluton tai kyvytön turvaamaan perusoikeuksiamme kokoontumisvapauteen tai fyysiseen koskemattomuuteen, ryhmän Facebook-viestissä kirjoitetaan.

DW:n mukaan myös äärioikeistolainen AfD-puolue ja islamia vastustava Pegida-liike järjestävät yhteisen mielenosoituksen loppuviikosta.

 

Tutkija: Chemnitz luo painetta puuttua vahvemmin äärioikeiston toimintaan

Chemnitzin mellakoilla ei ole sinänsä suoraa vaikutusta liittokansleri Angela Merkelin hallituksen asemaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku.

– Toki sisäministeri Horst Seehofer on saanut kovaa kritiikkiä oppositiopuolueilta ja jopa hallituskumppani sosiaalidemokraattien sisältä siitä, että hänellä kesti niin kauan kunnes hän eilen vihdoin kommentoi ylipäätään tapahtumia Chemnitzissä, Iso-Markku kertoo.

Seehofer edustaa Merkelin johtaman kristillisdemokraattisen puolueen (CDU) baijerilaista sisarpuoluetta kristillissosiaalista unionia (CSU). Chemnitzin mellakat tapahtuivat sunnuntaina ja maanantaina, kun äärioikeistolaiset ryhmät kokoontuivat protestoimaan saksalais-kuubalaisen miehen puukottamista. Epäillyt puukottajat ovat Lähi-idästä.

Iso-Markku ei halua ennakoida, johtavatko Chemnitzin tapahtumat joihinkin ääriliikkeisiin liittyviin toimiin hallituksen taholta. Hän huomauttaa, että osavaltioilla on vahva rooli asiassa.

– Kyllähän tämä luo poliittista painetta, että tähän puututaan vahvemmin, mutta en osaa sanoa, miten vakavasti hallitus tähän tarttuu.

Saksalaisessa mediassa on viime päivinä puhuttu siitä, ettei äärioikeiston nousuun ole reagoitu riittävän vakavasti ja voimallisesti.

Iso-Markku ei näe, että Chemnitzin mellakoilla olisi sinällään vaikutusta Saksan maahanmuuttopolitiikkaan, joka on kiristynyt jo aiemmin. Kiristystoimien taustalla on se, että CDU ja CSU pelkäävät jyrkän oikeistopopulistisen AfD-puolueen (Vaihtoehto Saksalle) vievän niiltä ääniä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Tuomas Iso-Markun mukaan itäisen Saksan heikompi kehitys ja siellä laajalle levinnyt epäluottamus poliittista järjestelmää kohtaan ovat luoneet pohjaa äärioikeistolaisten liikkeiden levittäytymiselle.

Iso-Markun mukaan itäisen Saksan heikompi kehitys ja siellä laajalle levinnyt epäluottamus poliittista järjestelmää kohtaan ovat luoneet pohjaa äärioikeistolaisten liikkeiden levittäytymiselle. Hänen mukaansa ei ole sattumaa, että protestimarssit järjestettiin nimenomaan Saksin osavaltiossa, jossa äärioikeistolaiset ryhmittymät ovat saaneet vahvaa jalansijaa.

Iso-Markku korostaa kuitenkin, että on vaikeata löytää yhtä ainoata selittävää tekijää sille, että äärioikeistolaiset liikkeet ovat saaneet niin vahvan jalansijan juuri itäisessä Saksassa. Hänen mukaansa ei ole poissuljettua, ettei vastaava voisi tapahtua myös vauraammassa läntisessä Saksassa.

Maanantaina Chemnitzissä järjestettiin vastaprotesti äärioikeistoa vastaan. Poliisin mukaan protesteissa olisi loukkaantunut kaksi poliisia, yhdeksän äärioikeiston mielenosoittajaa ja yhdeksän vastamielenosoittajaa.

 

Lähde: STT

Chemnitz on entinen Karl-Marx-Stadt

Tunnettiin 1953–1990 nimellä Karl-Marx-Stadt. Kaupunki Saksin vapaavaltiossa Erzgebirgen juurella. Noin 245 000 asukkaallaan se on Leipzigin ja Dresdenin jälkeen Saksin vapaavaltion kolmanneksi runsasväkisin kaupunki. Kaupunki lähes tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa. Yksi kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä on vuodelta 1971 peräisin oleva Karl Marxin monumentti (Karl-Marx-Monument). Filosofi Karl Marxin päätä esittävä veistos on ukrainalaisen taiteilijan Lew Kerbelin työtä. Se on 7,10 metriä korkea ja tehty ukrainalaisesta graniitista. Chemnitzin paikallisväestö kutsuu muistomerkkiä nimellä Nischel, ”pää”. (Lähde: Wikipedia)

 

 

Ylös