Nordea ennustaa, että talouskasvu jäähtyy ja EKP alkaa kiristää rahapolitiikkaansa

5.9.2018 klo 11:58 Kotimaa KD Lehti

Nordea ennustaa, että Euroopan keskuspankki nostaa korkoja neljästi vuoden 2020 loppuun mennessä. Maailmantalous ei ehdi taantumaan sitä ennen, mutta jäähtyy merkittävästi. Samalla Suomen talouskasvu puolittuu.

Pankkikonserni Nordean tuoreen talousennusteen mukaan Suomi on nyt nousukautensa huipulla ja talouskasvu alkaa hiipua jo ensi vuonna. Tänään julkaistun talousennusteen mukaan
talouskasvu hiipuu tämän vuoden kolmesta prosentista ensi vuonna kahteen ja vuonna 2020 puoleentoista prosenttiin.

– Maailmantalouden kasvu jatkuu nykyistä hitaampana, mikä yhdessä korkeiden sopimuspalkkakorotusten ja nousussa olevien palkkaliukumien kanssa himmentää vientinäkymiämme. Myös investointien kasvu jäähtyy merkittävästi. Etenkin rakennuslupien määrä on jo romahtanut, Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju kertoo pankin tiedotteessa.

Nordean muistuttaa talousennusteensa yhteydessä, että nykyisessä tilanteessa on pidettävä huolta valtiontalouden suhdannepuskureista, sekä maan kilpailukyvystä ja työllisyydestä. Pääekonomisti Aki Kangasharjun mukaan yrittäjyyteen ja omistajuuteen kohdistuvat veronkorotuspuheet ovat vastuuttomia.

– Suomessa julkista taloutta on valmistettava kasvun hidastumiseen. On kuitenkin edesvastuutonta ehdottaa verotuksen kiristämistä yrittäjille ja omistajille, jotka luovat uudet työpaikat. Tällaiset veronkiristykset ovat osoittautuneet huonotuottoisiksi pääoman vapaan liikkuvuuden vuoksi, Kangasharju sanoo.

Nordean ennusteessa EKP pysäyttää setelipainon jo tämän vuoden lopussa ja nostaa ohjauskorkoa yhteensä prosenttiyksiköllä vuoden 2020 loppuun mennessä.

Euroalueen talouskasvuennusteita on niin ikään tarkistettu alaspäin.

Myös euroalueen rahapolitiikka on kiristymässä. Nordean ennusteessa EKP pysäyttää setelipainon jo tämän vuoden lopussa ja nostaa ohjauskorkoa yhteensä prosenttiyksiköllä vuoden 2020 loppuun mennessä.

Ylös