”Älkää koskaan enää kuvitelko, että kristillisdemokraatti olisi pois pelistä”

10.9.2018 klo 01:17 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor on yksi Ruotsin vaalien selkeimmistä voittajista. Kuukausi ennen vaaleja puolueen ajateltiin jäävän äänikynnyksen alapuolelle, mutta vaalikampanjasta tuli yksi onnistuneimmista.

– Mitä minä sanoin? Älkää koskaan enää kuvitelko, että kristillisdemokraatti olisi pelistä pois! (Räkna aldrig ut igen en kristdemokrat!), Busch Thor huudatti kannattajiaan KD:n vaalivalvojaisissa.

Hän kiitti vuolaasti perhettään ja vaalikampanjaan osallistuneita kristilllisdemokraatteja sitoutuneisuudesta.

Kristillisdemokraattien taival näytti vielä kuukausi sitten kivikkoiselta: kannatus matasi kolmessa prosentissa, ja puolueen ajateltiin yleisesti tippuvan koko valtiopäiviltä.

Lopulta puolue keräsi 6,4 prosenttia äänistä ja oli porvariallianssin onnistuja.

– Ruotsi tarvitsee uuden hallituksen, ei neljää vuotta lisää skandaaleja ja vastuuttomutta. Ei enää sosiaalidemokraatteja.

KD:n puoluesihteeri Acko Ankarberg Johansson arvioi vaali-iltana SVT:lle, että kristillisdemokraattien kampanjan loppukiriä on vauhdittanut ruotsalaisia koskettavien terveydenhuollon teemojen esilläpitäminen. Ankarberg Johansson totesi, että hoitojonoissa viruu tälläkin hetkellä 111 000 ruotsalaista. Puoluejohtaja Ebba BuschThor on pitänyt aihetta esillä vaalikampanjan aikana ja saa puoluesihteeriltä varauksettoman tuen.

– Meillä on aivan hurjan hyvä (grymt bra) puheenjohtaja, hän suitsutti BuschThoria.

Allianssikumppani maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson ei hänkään säästellyt sanojaan kehuessaan kristillisdemokraatteja.

– Ebba on tehnyt aivan mielettömän vaalikampanjan.

Kristersson arvioidaan nyt olevan avainasemassa, kun Ruotsiin yritetään saada uutta hallitusta.

Ebba Busch Thor antoi tukensa Kristerssonille jo aiemmin vaalipäivänä eikä vaalitulos horjuttanut sitä. Allianssikumppanit kokoontuvat neuvotteluihin heti aamulla.

– Ruotsi tarvitsee uuden hallituksen, ei neljää vuotta lisää skandaaleja ja vastuuttomutta. Ei enää sosiaalidemokraatteja. Ruotsi tarvitsee porvarihallituksen, Busch Thor lateli.

Ylös