Esa Erävalon ”Yhteinen hyvä” on ensimmäinen suomenkielinen kirja kristillisdemokratiasta

18.9.2018 klo 18:42 Kotimaa Merja Eräpolku

Kristillisdemokraateissa elämäntyönsä tehnyt Esa Erävalo siirtyi tämän vuoden keväällä eläkkeelle, muttei heittänyt kirvestä – eikä kynää – kaivoon. Tänään 15. syyskuuta ilmestyi painosta Ajatushautomo Kompassi ry:n kustantama ”Yhteinen hyvä – johdatus kristillisdemokratiaan”.

– Tämän kirjan ajatukset ovat selkeytyneet vuosikymmenien aikana. Vasta oma eläköityminen ja KD-puolueen 60-vuotisjuhlat antoivat riittävän potkun sille, että sain kirjan vihdoin kirjoitetuksi. Toivon sen herättävän keskustelua ja auttavan hahmottamaan, mitä kristillisdemokratia on tai mitä sen pitäisi olla, Esa Erävalo kertoo.

KD-lehden päätoimittajana, eduskuntaryhmän poliittisena sihteerinä ja Sari Essayah’n toimistossa Euroopan parlamentissa avustajana toiminut Erävalo kuuluu KD:n ideologeihin.

Hän on ollut mukana kirjoittamassa puolueen kolmea uusinta periaateohjelmaa. Lisäksi hän työryhmässä vaikutti Euroopan Kansanpuolueen EPP:n 2012 Bukarestissa hyväksyttyyn periaateohjelmaan (EPP Platform).

Erävalon mukaan luterilainen perintö on vaikuttanut kaikissa puolueissa, enemmän tai vähemmän. Nykyisten suomalaisten puolueiden joukossa kuitenkin vain Kristillisdemokraatit avoimesti tunnustaa, että puolueen arvot nousevat Raamatusta.

– Mutta millainen on kristillisdemokraattinen tulkinta Raamatun arvoista? Esitän tästä oman tulkintani, Erävalo kertoo.

– Mielestäni Raamatun yleisiä yhteiskuntaeettisiä periaatteita voi joustavasti soveltaa. Kirjan perusviesti on, että kristillisdemokratia ei ole dogmaattinen ideologia, vaan luova tapa suunnata ajatuksia selkeisiin arvoihin, hyveisiin ja periaatteisiin nojautuen. Se ei ole tapa vähentää vaan lisätä ajattelua. Se vapauttaa mielikuvitusta uusiin ratkaisuihin.

Kristillisdemokratian tavoitteena on yhteinen hyvä.
– Se perustuu ajatukseen kaikkien yhtäläisestä ihmisarvosta ”yhteiskunta”-ruumiin erilaisina jäseninä. Yhteisen hyvän hahmottamisessa tarvitaan avointa vuorovaikutusta, luovuutta ja yhteisymmärryksen etsimistä.

Erävalon mukaan protestanttisissa pohjoismaissa syntyneiden kristillisten puolueiden on ollut helppoa liittyä pääosin katoliselta ja reformoidulta pohjalta syntyneeseen kansainväliseen kristillisdemokraattiseen yhteisöön.

– Kirjoittamani edustaa henkilökohtaisia näkemyksiäni ja tulkintojani. Olen pyrkinyt totuudenmukaiseen yleiskuvaan, mutta kirja on luonteeltaan poliittinen pamfletti eikä voi täyttää tieteellisen työn vaatimuksia. Näin tiiviissä tekstissä monia asioita voi vain viitteellisesti mainita.

Kirjan julkaisija Ajatushautomo Kompassi ry on keväällä 2016 perustettu ajatuspaja, jonka ”tarkoituksena on suomalaista yhteiskuntaa kehittävän yhteiskunnallisen tutkimuksen, keskustelun ja päätöksenteon edistäminen kristillisdemokraattiselta arvopohjalta”.

Esa Erävalo: Yhteinen hyvä – johdatus kristillisdemokratiaan, 128 sivua. Hinta 12 euroa +postituskulut. Tilaukset: [email protected]

Ylös