Hellekesä ei aiheuttanut odotettua onnettomuuspiikkiä liikenteessä

19.9.2018 klo 09:25 Kotimaa Samuli Rissanen

Suomessa on tänä vuonna elokuun loppuun mennessä tapahtunut 134 kuolemaan johtavaa tieliikenneonnettomuutta. 149 ihmistä kuoli onnettomuuksissa. Onnettomuusmäärä on mittaushistorian pienin, kertoo Onnettomuustietoinstituutti OTI.

Ennakkotietojen mukaan elokuun loppuun mennessä on tutkittu 134 kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta, joissa menehtyi yhteensä 149 henkilöä.

Määrä on pienempi kuin yhtenäkään aikaisempana vuonna samalla ajanjaksolla. Myöskään lämmin kesä ei näkynyt pelättynä piikkinä onnettomuustilastossa. Helteiset säät näkyvät OTI:n mukaan usein kuolemaan johtavien onnettomuuksien lisääntymisenä, mutta tänä vuonna näin ei käynyt.

– Lämpimällä säällä päihteiden kulutus lisääntyy, mikä näkyy usein liikenteessä riskien ottamisena. Tämän vuoksi kuolonkolarit lisääntyvät kesäisin kauniilla säällä, OTIn yhteyspäällikkö Tapio Koisaari selventää.

Kesän helteistä huolimatta onnettomuuspiikkiä ei onneksi nyt tapahtunut. Tarkastelemme jatkossa onko kyse satunnaisvaihtelusta vai voiko muutoksen taustalla olla muita syitä, Koisaari jatkaa.

Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien ennätysalhainen määrä tarkasteluajanjaksolla johtuu ennen kaikkea jalankulku- ja pyöräilyonnettomuuksien vähentymisestä.

Sää vaikuttaa myös erilaisten ajoneuvojen määrään liikenteessä. Hyvät ajokelit lisäävät esimerkiksi moottoripyöräilyä. Moottoripyörä oli osallisena yhteensä 22 kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa elokuun loppuun mennessä. Moottoripyöräilijän aiheuttamia onnettomuuksia sattui yhdeksän enemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla.

Kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien ennätysalhainen määrä tarkasteluajanjaksolla johtuu ennen kaikkea jalankulku- ja pyöräilyonnettomuuksien vähentymisestä. Tammi-elokuussa menehtyi kahdeksan jalankulkijaa ja yhdeksän pyöräilijää. Määrä on pienin viiteen vuoteen.

Yleisin onnettomuustyyppi tammi–elokuun välillä oli tieltä suistuminen. Suistumisia oli 40 prosenttia kaikista onnettomuuksista.

Ylös