Alman kysely: keskusta jää Sdp:n ja kokoomuksen varjoon houkuttelevuudessa

19.9.2018 klo 15:53 Politiikka Samuli Rissanen

Alman kyselyssä vastaajat nimesivät houkuttelevimmaksi puolueeksi Sdp:n, jota piti erittäin tai melko houkuttelevana 28 prosenttia äänestäjistä. Toiseksi houkuttelevin puolue on kokoomus, jota piti houkuttelevana 24 prosenttia äänestäjistä.

Sdp, kokoomus ja vihreät ovat houkuttelevimmat eduskuntapuolueet, ilmenee Alman tuoreesta kyselystä. Sdp:tä houkuttelevana pitää 28 prosenttia suomalaisista, kokoomusta 24. Vihreitä pitää niin ikään erittäin tai melko houkuttelevana 24 prosenttia suomalaisista.

Vasemmistoliittoa houkuttelevana pitää 18 prosenttia suomalaisista ja samaan tulokseen yltää nyt päähallituspuolue keskusta.

Perussuomalaiset houkuttelee erittäin tai melko paljon 16 prosenttia suomalaisista.

Rkp:n, Sinisten ja Kristillisdemokraattien houkuttelevuus on 8-9 prosentin välillä.

Vastaajilta kysyttiin, kuinka houkuttelevalta tuntuisi äänestää seuraavia puolueita, jos eduskuntavaalit pidettäisiin juuri nyt.

Tietoykkönen selvitti Alma Median toimeksiannosta 1500 täysi-ikäisten suomalaisten näkemyksiä siitä, mitä puolueita olisi houkuttelevinta äänestää.

Vastaajilta kysyttiin, kuinka houkuttelevalta tuntuisi äänestää seuraavia puolueita, jos eduskuntavaalit pidettäisiin juuri nyt. Vastausvaihtoehtoina olivat eduskuntapuolueet.

Tuoreen Helsingin Sanomien gallupin mukaan Sdp jatkaa myös suosituimpana puolueena, vaikka puolueen kannatus laski edellisestä mittauksesta 0,3 prosenttiyksikköä 21,4 prosenttiin.

Kakkospaikasta pitkään kiinni pitäneen kokoomuksen kannatus laski 0,5 prosenttiyksikköä ja on nyt 19,7 prosenttia. Pääministeripuolue keskustan kannatus pysyi ennallaan 15,5 prosentissa.

Vihreiden alamäki jatkuu myös HS:n gallupissä, nyt puoluetta äänestäisi 12,9 prosenttia vastaajista. Laskua on 0,8 prosenttiyksikköä edellisestä kuukaudesta.

Vasemmistoliiton kannatus on edellisen mittauksen tapaan 9,6 prosenttia. Perussuomalaiset lisäsi kannatustaan 8,7 prosenttiin.

RKP:tä äänestäisi 4,5, kristillisdemokraatteja 3,9 ja sinisiä 1,6 prosenttia vastaajista.

Kyselyn toteutti Kantar TNS ja siihen haastateltiin yli 2 300 suomalaista. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaa

Ylös