”100 vuotta sitten olisimme voineet ampua toisemme” – Lasse Heikkilä ja Pekka Simojoki Sovinto-musikaalista

23.9.2018 klo 10:18 Kotimaa Kristiina Kunnas

– 100 vuotta sitten olisi voitu olla Lassen kanssa ampumassa toisiamme. Jonkin sortin agitaattoreita ollaan mekin, laulaja-lauluntekijä Pekka Simojoki sanoo. Hän osallistui Lasse Heikkilän käsikirjoittaman Sovinto-musikaalin tekoon.

– Missä joukoissa olisimme seisoneet? Löydän itseäni Eliaksesta ja Lasse voi Sethin ajatuksia allekirjoittaa – paitsi ateismin, Pekka Simojoki sanoo.

Simojoen isoisän serkku Elias Simojoki (1899–1940) oli valkoisten puolella, kiihkoisänmaallinen pappi ja Akateemisen Karjala-seuran perustajajäsen. Lasse Heikkilän isoisän isä Seth Heikkilä (1863–1938) oli puolestaan punaisten agitaattoreita, kolmen kauden kansanedustaja, päätoimittaja – ja maanpetturuudesta tuomion saanut.

Me voimme pyytää ja antaa anteeksi, sekä symbolisesti että todellisesti, menneitten sukupolvien puolesta. – säveltäjä Lasse Heikkilä

Pekka Simojoki ja Lasse Heikkilä tekivät pyhiinvaellukset valkoisen Elias Simojoen (1899–1940) ja punaisen Seth Heikkilän (1863–1938) haudoille kansalaissodan muistovuoden 2018 aluksi. (Kuva Pertti Kärki)

– Kun ottaa tekstiä toiselta ja poistaa tietyt avainsanat, niin on vaikea sanoa, kumpi olisi tämän kirjoittanut, Simojoki jatkaa.

Säveltäjä-kollegat ja toisiaan kunnioittavat ystävykset Lasse Heikkilä ja Pekka Simojoki tekivät muistovaelluksen Elias Simojoen haudalle Kiuruvedelle tämän kuolinpäivänä 25. tammikuuta. Heikkilä toi haudalle vaaleanpunaisen kynttilän.

Maan paljastuttua keväällä lumien alta miehet vierailivat Seth Heikkilän hoitamattomalla haudalla Turussa.

Lasse Heikkilä on nyt lunastanut haudan itselleen ja palauttanut sille nimilaatan. Simojoki sytytti haudalla valkoisen kynttilän ja asetti sen punaiseen lasiastiaan.

– Me voimme pyytää ja antaa anteeksi, sekä symbolisesti että todellisesti, menneitten sukupolvien puolesta, Lasse Heikkilä sanoo.

 

Sovinto-musikaali

Sovinto-musikaali Tampere-talossa su 30.9. klo 17. (loppuunmyyty)
Näkyy AlfaTV-kanavalla kolmesti syksyn 2018 aikana.
Ylös