Päivi Räsänen muistutti hallitusta Vauvan päivän alla ennätysalhaisesta syntyvyydestä

27.9.2018 klo 17:21 Politiikka Samuli Rissanen

Kansalliseen kalenteriin tuli viime vuonna Vauvan päivä, jota vietetään aina syyskuun viimeisenä perjantaina. Tänäkin vuonna sitä varjostaa ennätysalhainen syntyvyys. Aihe puhutti myös eduskuntaa syyskuun viimeisellä kyselytunnilla.

Eduskunnan kyselytunti päättyi vauvan päivän alla keskusteluun syntyvyydestä. Keskustelun aloitti kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen, joka muistutti, että syntyvyys on laskenut seitsemän vuotta peräjälkeen ja on sukeltanut noin 50 000:een. Tätä vähemmän Suomeen on edellisen kerran syntynyt uusia kansalaisia vuonna 1868, joka oli nälkävuosi.

– Suomalaiset haaveilevat suuremmasta perhekoosta kuin mitä todellisuudessa saavat

– Suomalaiset haaveilevat suuremmasta perhekoosta kuin minkä todellisuudessa saavat, Räsänen sanoi.

Hän listasi myös tärkeimmät syyt alhaiseen syntyvyyteen: Taloudelliset syyt, työelämän kuormittavuus ja kielteinen ilmapiiri.

Räsänen muistutti niin ikään, että hallitus on omilla toimillaan pahentanut tilannetta, kun lapsilisien indeksikorotukset jäädytettiin hallituskauden alussa eikä niitä ole peruttu. Samoin verotuksen lapsivähennyksen poistaminen on ollut kielteinen signaali.

Räsänen kysyi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta, miten tämä suhtautuu kristillisdemokraattien tuoreimpaan ehdotukseen 1000 euron suuruisesta vauvarahasta.

Saarikon mukaan ennätysalhainen syntyvyys on monisyinen ongelma, mutta siihen ei ole yksinkertaisia vastauksia, kuten tuhatlappuiset. Tulevan hallituksen käyttöön sen sijaan on valmisteilla perhepolitiikkaa koskeva strategia.

Räsänen muistutti hallitusta myös siitä, että ennätysalhaisen syntyvyyden aikana Suomessa tehdään vuosittain 9000 raskaudenkeskeytystä sosiaalisin perustein. Hän toi esille Tampereen NMKY:n tekemän ITU-työn, joka tukee kriisiraskaustilanteessa olevia, raskauttaan vaikeassa tilanteessa jatkavia sekä abortin läpikäyneitä tyttöjä ja naisia.

Ylös