Roosa nauha -keräys alkaa: ”Rintasyövän varhainen toteaminen ehkäisee tehokkaasti rintasyöpäkuolemia”

27.9.2018 klo 16:41 Kotimaa Kristiina Kunnas

Suomalaiset lahjoittivat viime vuonna miljoona euroa syöpätutkimukseen ostamalla Roosa nauhoja. Muusikko Anna Puun suunnittelema Roosa nauha 2018 esiteltiin tänään torstaina, 26. syyskuuta. Sitä koristaa kultainen salama. Tämänvuotisen kampanjan toivotaan jälleen yltävän ennätykseen.

Syöpäjärjestöt ja juuri avautunut Roosa nauha -keräys muistuttavat, että rintasyövän varhainen toteaminen ehkäisee rintasyöpäkuolemia. Tehokas seulonta ja hyvä hoito ovat vieneet Suomen Euroopan kärkikolmikkoon rintasyövästä selviytymisessä.

Roosa nauha on rintasyövän vastaisen työn symboli ympäri maailman. Viime vuoden kampanjassa Roosa nauhan myynnistä Suomessa kertyi miljoonan euron tuki syöpätutkimukselle. Muista Roosa nauha -tuotteista saatiin toinen miljoona.

– Tänä vuonna tavoittelemme jälleen uutta ennätystä, sanoo Syöpäsäätiön viestintä- ja varainhankintajohtaja Helena Hulkko.

Suomi aloitti 1987 mammografiaseulontaohjelman. Sillä on ollut iso rooli rintasyövästä aiheutuvan kuolleisuuden vähentämisessä.

Suomessa yli 5 000 naista vuodessa sairastuu rintasyöpään. Jotta potilaat paranevat ja hoidot onnistuvat, pitäisi kasvain havaita varhain seulontojen ja varhaisdiagnostiikan avulla.

– Seulontaikäisillä 50-69-vuotiailla naisilla lähes 70 prosenttia rintasyövistä löytyy seulonnoissa. Rintasyöpätietoisuus ja mammografiat ovat ihan keskeinen asia siinä, miksi varhainen toteaminen on niinkin hyvässä mallissa, sanoo Syöpäsäätiön asiantuntijalääkäri Riikka Huovinen.

Suomi aloitti 1987 mammografiaseulontaohjelman. Sillä on ollut iso rooli rintasyövästä aiheutuvan kuolleisuuden vähentämisessä.

50–69 -vuotiaat naiset kutsutaan maksuttomaan seulontaan kahden vuoden välein. Seulonnassa löydetään noin 2 000 rintasyöpää vuosittain. Tämä on 40 prosenttia kaikista Suomessa todetuista rintasyövistä.

–  Seulontaan osallistuneiden rintasyöpäkuolemat vähenevät noin kolmanneksella, kertoo Suomen Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala.

– Varhainen löytyminen vähentää myös raskaiden hoitojen tarvetta.

–  Tutkimus kertoo, että jatkossa seulontaan olisi kutsuttava myös 70-74-vuotiaita naisia, seulontajohtaja Sarkeala toteaa.

– Tämä vähentäisi entisestään kuolemia.

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja, erikoislääkäri Tiina Tuomela on täsmälleen samaa mieltä.

– Ilman muuta mammografiaseulontoja pitäisi jatkaa entistä pidempään, ainakin vähintään 70–74-vuotiaisiin saakka.

– Tutkimusrahoitusta pitää turvata, Tiina Tuomela jatkaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa paitsi tutkimusrahoituksen merkityksestä myös terveyskasvatuksen ja terveellisten elintapojen ennaltaehkäisevästä roolista.

– Aivan resurssipuolellakin on ongelmaa erityisesti Itä-Suomessa. Perusterveydenhuollolla on paljon vastuuta. Syöpä- ja muihin vakaviin tauteihin liittyy niin ennaltaehkäisy, valistus, tukihenkilönä kulkeminen kuin saattohoitovaihekin. Kaikissa niissä on parantamisen varaa, Essayah muistuttaa.

Vuoden 2018 Roosa nauhan suunnittelija on muusikko Anna Puu, joka halusi voimasymbolinsa salaman nauhaan. Teemana on Minä & Sinä. Meissä on voimaa. Roosa nauha -päivää vietetään 12. lokakuuta, ja koko lokakuu on nimetty rintasyövän vastaiseen kampanjaan.

Roosa nauha varmistaa naisten syöpien tutkimuksen jatkumisen

Syöpäsäätiön Roosa nauha on kerännyt varoja naisten syöpien tutkimukseen vuodesta 2003. Tuoreen tutkimuksen mukaan se on noussut suomalaisten mielikuvissa kaikkein mieluisimmaksi lahjoituskohteeksi.
Seulonnan ja hoitojen kehittämisessä syöpätutkimus on avainasemassa. Julkinen rahoitus syöpätutkimukseen on riittämätöntä ja yksityiset säätiöt ovat tutkijoille yhä tärkeämpi rahoituslähde. Lahjoitusvaroilla rahoitetaan arviolta 40 % syöpätutkimuksen rahoituksesta Suomessa. Arvio perustuu Syöpäsäätiön keväällä 2018 tutkijoille lähettämän kyselytutkimuksen vastauksiin*.  Valtion tuoreimpaan budjettiin kirjattu lääketieteen tutkimusrahoitus on laskenut 72 % siitä, mitä se oli 16 vuotta sitten.
Syöpäsäätiö on Suomen suurin yksityinen kotimaisen syöpätutkimuksen rahoittaja. Säätiö saa varansa yksinomaan lahjoituksista. Roosa nauha -keräysvaroilla on rahoitettu osin tutkimuksia, joiden ansiosta esimerkiksi rintasyövän biologiset alatyypit pystytään tunnistamaan ja potilaille voidaan suunnitella yksilöllisempiä, tehokkaampia lääkehoitoja.
Tutkimusapurahojen rinnalla osa Roosa nauha -tuotoista ohjataan sairastuneiden ja heidän läheistensä neuvontaan ja tukeen. Syöpäjärjestöillä on noin 50 neuvontahoitajaa ympäri Suomea.

 

Nauhoilla, tuotteilla ja lahjoituksilla syöpää vastaan 4. marraskuuta asti

Roosa nauha 2018 -keräys alkaa 27.9. ja se on käynnissä lokakuun ajan 4.11. asti. Keräys tavoittelee kahden miljoonan euron tuottoja syöpätutkimukseen ja sairastuneiden tukemiseen.

Osallistua voi ostamalla kolmen euron hintaisen Roosa nauhan, jonka koko veroton myyntihinta lahjoitetaan keräykseen.  Roosa nauhoja myyvät Lindexit, K-Citymarketit, K-Supermarketit, K-Marketit, Neste K -liikenneasemat, S-marketit, Prismat, Alepat, Stockmann Herkut, Salet, Sokokset, Emotionit ja ABC-marketit. Lisäksi Roosa nauhoja myyvät useat alueelliset syöpäyhdistykset ympäri Suomen.

Suosittu tapa osallistua keräykseen on ostaa Syöpäsäätiön yhteistyökumppaneiden kampanjatuotteita. Tukea voi myös tekemällä rahalahjoituksen verkossa, järjestämällä Roosa nauha -tapahtuman tai perustamalla verkkoon oman keräyspotin. Kampanjatuotteet ovat nähtävillä roosanauha.fi-sivustolla.

Roosa nauha -päivää vietetään perjantaina 12.10.

www.roosanauha.fi

www.syopasaatio.fi

 

 

Ylös