Kristillisdemokraateilta täsmätoimia lapsiperheiden ja vanhusten tilanteen parantamiseksi

28.9.2018 klo 11:30 Politiikka Samuli Rissanen

Kaikkein pienempien eläkkeiden varassa elävien eläkeläisten asemaa parannettaisiin korottamalla sekä kansaneläkettä että takuueläkettä ja keventämällä eläkkeiden verotusta. Vanhustenhoidon tasoa korotettaisiin kunnille tähän tarkoitukseen suunnatulla lisärahalla.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä esittää ensi vuoden budjettiin 40 miljoonan euron lisäystä, jolla takuueläkkeeseen saadaan merkittävämpi korotus.

– Tuntuva korotus takuueläkkeeseen helpottaisi merkittävästi monen eläkeläisen mahdollisuuksia selvitä arjesta

– Tuntuva korotus takuueläkkeeseen helpottaisi merkittävästi monen eläkeläisen mahdollisuuksia selvitä arjesta. Suurempi korotus on perusteltua, kun ottaa huomioon muut tällä hallituskaudella tehdyt päätökset, jotka ovat vaikuttaneet juuri eläkeläisten kuluihin, kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä perustelee.

Lisäksi KD-ryhmä korvaisi hallituksen tällä kaudelle tekemät indeksileikkaukset kansaneläkkeiden tason nostolla. Korotus vaikuttaisi myös takuueläkkeen tasoon sekä keventäisi pieni-ja keskituloisten eläkeläisten verotusta.

– Pienituloiset eläkeläiset ovat usein naisia, jotka ovat tehneet pitkän työuran matalapalkka-aloilla tai tehneet tärkeää työtä kotiäitinä, josta ei ole kuitenkaan kertynyt työeläkettä, kristillisdemokraattien talousarvioaloitteen saatteessa mainitaan.

Vanhustenhoidon huolestuttavaan tilanteeseen kristillisdemokraatit puuttuisivat suuntaamalle kunnille 40 miljoonaa euroa lisärahoitusta nimenomaan vanhustenhoidon tason parantamiseksi.

Kansanedustaja Päivi Räsäsen jättämässä aloitteessa esitetään rahoitusta 1000 uuden hoitajan palkkaamiseen vanhustenhoidossa.

Vanhusten ja paljon sairastavien tilannetta auttaisivat välillisesti myös kristillisdemokraattien esityksen lääkekorvausten lisäämiseksi ja kohdistamalla lisärahaa erityisesti sokeritautia sairastavien Kela-korvauksiin.

Toisaalta vanhustenhoidon nykyinen hälyttävä tilanne on osoittanut, että Suomeen tarvitaan myös ikäihmisten virallisen puolestapuhuja. Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän tavoitteena on vanhusasiainvaltuutetun viran perustaminen sellaisena kuin sitä on tänä vuonna vireille laitetussa kansalaisaloitteessa esitetty.

Kansalaisaloitteen laittoi vireille kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Tiina Tuomela viime keväänä.

Haluamme muun muassa palauttaa hallituksen poistaman lapsivähennyksen, korottaa lapsilisiä sekä pienentää varhaiskasvatuksen ja peruskoulun ryhmäkokoja

– Lapsiperheitä tukeaksemme haluamme muun muassa palauttaa lapsivähennyksen, korottaa lapsilisiä sekä pienentää varhaiskasvatuksen ja peruskoulun ryhmäkokoja, KD-ryhmän puheenjohtaja Peter Östman kertoo. (Kuva:Samuli Rissanen)

Kristillisdemokraattien eduskuntayhmän puheenjohtaja Peter Östman muistuttaa, että lapsiperheet ovat olleet hallituksen säästötoimien maksumiehinä. Seurauksetkin ovat nähtävissä: Syntyvyys pienenee vuosi vuodelta ja lapsiperheet ovat huolissaan tulevaisuudesta.

– Lapsiperheitä tukeaksemme haluamme muun muassa palauttaa hallituksen poistaman lapsivähennyksen, korottaa lapsilisiä sekä pienentää varhaiskasvatuksen ja peruskoulun ryhmäkokoja, Östman listaa.

KD eduskuntaryhmä haluaa luoda myös kertaluonteisen 1000 euron vauvarahan kaikille perheille, jotka saavat lapsen.

Östman kertoo, että kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on jättänyt ensi vuoden budjettiin kaikkiaan 42 talousarvioaloitetta. Lapsiperheiden ja ikäihmisten lisäksi kristillisdemokraatit haluavat enemmän panostuksia muun muassa koulutukseen, tutkimukseen ja kehitykseen, yrittäjyyden tukemiseen sekä luonnonvara- ja biotalouden kehittämiseen.

Aloitteet sisältyvät Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän vuoden 2019 vaihtoehtobudjettiin, joka julkistetaan myöhemmin syksyllä. Omassa budjettivaihtoehdossaan kristillisdemokraatit kertovat myös, kuinka rahottaisivat nyt esitetyt menolisäykset.

Ylös