Professori Jane Millar Suomen-vierailullaan: ”Universal Credit yksinkertaisti sosiaaliturvajärjestelmää ja paransi työnteon kannustimia”

28.9.2018 klo 13:57 Ulkomaat KD Lehti

– Universal Creditin idea oli erittäin hyvä teoriassa, mutta käytännön toteutuksessa on riittänyt haasteita, sanoi vierailevaksi puhujaksi kutsuttu englantilaisprofessori Jane Millar Kelan seminaarissa.

Ison-Britannian sosiaaliturvauudistuksessa kuusi tarveharkintaista tukimuotoa yhdistettiin yhdeksi Universal Credit -tukimuodoksi. Ison-Britannian hallitus on ilmoittanut että 83% tuen hakijoista on tyytyväinen uuteen järjestelmään.

Brittihallituksen mukaan uudistus antaa hyvää vastinetta rahoille, koska hallituksen arvion mukaan se tulee auttamaan jopa 200 000 ihmistä työmarkkinoille.

Tällä hetkellä uudistus on vain osittain voimassa, eikä arvioita voida tarkasti todentaa.

Suomeen Kelan seminaariin kutsuttu professori Jane Millar kertoi uudistuksen ongelmista. Millar toimii sosiaalipolitiikan professorina politiikan tutkimuksen instituutissa Bathin yliopistossa Englannissa.

Millar kävi läpi niitä asioita, joita Suomi voisi oppia uudistuksesta.

Älkää tehkö uudistusta ja säästäkö samalla siitä rahaa. Silloin uudistus menettää yleisen hyväksyttävyyden kansan silmissä. – professori Jane Millar

Millarin mukaan Universal Creditin idea oli erittäin hyvä teoriassa, mutta käytännön toteutuksessa on riittänyt haasteita.

UC-tuen kaksi perusajatusta olivat tukijärjestelmän yksinkertaistaminen ja työnteon kannattavuuden parantaminen.

– Nämä ovat juuri ne samat, jotka Suomessakin tarvittaisiin, toteaa seminaariin osallistunut Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

– Kaikki hyväksyivät uudistuksen hyvät periaatteet aluksi, professori Millar muistutti.

Tukijärjestelmän yksinkertaistaminen on mennyt eteenpäin, mutta it-ongelmat ja tuen viivästykset haittaavat tuen saajien arkipäivää. Perhekohtaisuus ei ole edistänyt tasa-arvoa sukupuolten välillä.

Suurimpana ongelmana Millar pitää vuoden 2015 säästöjä. Vaalien 2015 jälkeen Cameronin hallitus leikkasi miljardeja tuesta ja näin alkuperäiset tavoitteet menetettiin. Niissä tuen piti olla nykytilannetta anteliaampi.

– Älkää tehkö uudistusta ja säästäkö samalla siitä rahaa. Silloin uudistus menettää yleisen hyväksyttävyyden kansan silmissä, Millar ohjeisti.

Vaihtoehtoa uudistukselle on kuitenkin vaikea löytää. Ei edes oppositiossa oleva työväenpuolue Labour ole löytänyt toista tapaa yksinkertaistaa sosiaaliturvajärjestelmää. On ilmeistä, että oppositio haluaa perua säästöt. Järjestelmään tarvittaisiin lisää rahaa, jolloin tuen taso olisi nykyistä korkeampi.

 

Ylös