Luterilainen kirkko vahvasti mukana vauvaystävällisyyden edistämisessä

28.9.2018 klo 16:26 Kotimaa Merja Eräpolku

Vauvan päivää vietetään tänään 28. syyskuuta toista kertaa. Vuosittaista teemapäivää luotsaa VauvaSuomi ry, jonka päätavoitteena on lisätä vauvaystävällisyyttä ja vauvaperheiden ja vauvojen huomioimista yhteiskunnassa, kirkossa ja työpaikolla. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on mukana VauvaSuomi -ryhmässä.

Vauvan päivän tilaisuudessa eduskunnan auditoriossa esiteltiin vauvaystävällisen työyhteisön, kunnan, seurakunnan ja eduskunnan tunnusmerkistöjä. Tilaisuudessa nähtiin lukuisia seurakuntien työntekijöitä.

Kirkkohallitus ja Nuori kirkko ovat luoneet vauvaystävällisen seurakunnan tunnusmerkit. Niitä esitteli tuomiorovasti Marja Heltelä. Seurakuntia haastetaan miettimään, toteutuvatko suositukset omassa seurakunnassa.

– Tunnistamme jokaisessa vauvassa Jumalan luomistyön ainutkertaisen ihmeen. Jokainen vauva  on uniikki kappale maailmankaikkeudessa.

– Vauvat saavat tulla kaikkiin seurakunnan tilaisuuksiin, Heltelä korosti.

Tilaisuudessa luovutettiin Helsingin hiippakunnan vauvamyönteisen seurakunnan erityismaininta Korson seurakunnan perhekerhotyöntekijä Erja Lindholmille.

Korson seurakunnassa toimii Lindholmin ansiosta säännöllinen iltaperhekerho. Iltaperhekerho mahdollistaa koko perheen osallistumisen toimintaan. Idea illalla tapahtuvasta perhekerhosta mahdollistaa vauvaperheen näkemisen laajana kokonaisuutena, johon kuuluvat myös isovanhemmat ja kummit.

Vauvaperheet on huomioitu monissa seurakunnissa laajasti viikkotoiminnassa muun muassa perhekerhoina ja -kahviloina, esikoisvauvaryhminä, vauvamuskareina sekä brunsseina. Vauvaperheiden osallistumista jumalanpalveluselämään on tuettu viestimällä lasten mahdollisuuksista osallistua jumalanpalveluksiin sekä huomioimalla vauvaperheitä kirkkotilassa.

Seurakunnissa on tuettu kastetta muun muassa järjestämällä seurakuntien yhteisiä matalan kynnyksen Kastepäiviä ja joihinkin kirkkotiloihin sijoitetuilla kastepuilla. Kummiutta halutaan vahvistaa.

 

Ylös