Vauvakansa valtasi eduskunnan – ”Pyrimme asennemuutokseen”

28.9.2018 klo 17:38 Uutiset Merja Eräpolku

– Haluamme vahvistaa vauvalähtöisiä ja vauvaystävällisiä asenteita. Olemme pro vauva –liike, joka pyrkii asennemuutokseen, Vauva Suomi ry:n puheenjohtaja Merja-Maaria Turunen totesi tänään 28. syyskuuta eduskunnassa pidetyn tilaisuuden aluksi.

– Vauvavaikutusten arviointia toivomme säännölliseksi ja haluamme asennekasvatuksella vaikuttaa siihen, että vanhempien tekemä hoivatyö saadaan kunniaan, Merja-Maaria Turunen totesi.

Lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkärinä työskentelevän Turusen mukaan tietoa varhaisen vuorovaikutuksen merkityksestä on jo paljon, mutta se ei ole siirtynyt riittävästi käytäntöön.

– Lapsen kehitykselle tärkeää on hyvä varhainen vuorovaikutus. Vauvan aivot ohjelmoituvat raskauden aikana ja kehittyvät voimakkaimmin syntymän jälkeen ja ensimmäisenä ikävuotena.

Pitkittynyt ylivoimainen stressitila on pienelle lapselle traumatisoiva ja johtaa solujen ja niiden välisten yhteyksien vaurioitumiseen. Tämän seuraukset ovat elinikäisiä ja vaikuttavat kielteisesti koko elämän ajan moneen asiaan, kuten oppimiseen. Ne aiheuttavat somaattisia sairauksia ja mielenterveyden ongelmia.

– Huono-osaisuus usein vaikeuttaa tilannetta. Myöskään erilaiset älylaitteet eivät ole vauvan kannalta ongelmattomia, Turunen muistutti.

Tärkeää on nauttia vanhemmuudesta ja sietää sitä epävarmuutta, joka vanhemmuuteen väkisin liittyy.

Vauvojen vanhempia väsymys uuvuttaa, mutta se ei tee ketään huonoksi vanhemmaksi, kun hyviä hetkiä ja tukea on riittävästi.

– Ennaltaehkäisy on kaiken a ja o. Palveluissa tarvitaan riittävästi aikaa. Etenkin ahdingossa olevien äitien ja isien tuki on tärkeää.

– Tärkeää on nauttia vanhemmuudesta ja sietää sitä epävarmuutta, joka vanhemmuuteen väkisin liittyy, Turunen totesi.

Puhemies Risikko toivoi vauvakuumeen leviämistä

Eduskunnan puhemies Paula Risikko toimii kansallisen Vauvan päivän suojelijana. Hän korosti, että valtion kaikkien toimijoiden on panostettava lapsi- ja perheystävällisen Suomen rakentamiseen. Suomalaisten on kiinnitettävä erityistä huomiota voimakkaasti laskevaan syntyvyyteen.

– Vauvoja syntyy suomeen ennätyksellisen vähän, konttailijoiden määrä on laskussa. Yhä useampi ei halua tai uskalla saada lapsia tai lykkää lasten hankintaan myöhäisempään elämänvaiheeseen, jolloin lapsiluku voi jäädä haluttua pienemmäksi.

– Tarvitaan selkeä viesti meiltä päättäjiltä ja tekoja sen eteen. Naisen hedelmällisyys ei jousta, Risikko muistutti.

– Vauvakuume tutkitusti tarttuu niin naisiin kuin miehiinkiin. Älkää varoko! Tartunta kuitenkin edellyttää altistumista vauvoille ja sitä on yhä useammalla entistä harvemmin.

Vauvakuume tutkitusti tarttuu niin naisiin kuin miehiinkiin. Älkää varoko!

Risikon mukaan suuri haaste on erityisesti äitien kokema yksinäisyys, sillä yhteisöllisyys on tärkeää vauvan hoidossa. On kiirehdittävä muun muassa perhevapaajärjestelmän kehittämistä nykyistä joustavammaksi. Systeemin on taivuttava tosiasiaan, että on paljon erilaisia perheitä ja heillä erilaisia elämäntilanteita.

Essayah kummasteli twiitissään sitä, että vauvanpäivän tilaisuus oli jouduttiin pitämään eduskunnan sisätiloissa, koska eduskunnan portailla oli samaan aikaan aborttimielenosoitus. Onko tilannetaju nyt kohdillaan vai julkisuushaku maksimissaan, Essayah kyseli. Kuva: Merja Eräpolku

KD:n eduskuntaryhmän puolesta VauvaSuomi-liikkeen viestin vastaanotti kansanedustaja Sari Essayah. Eri puolueiden kansanedustajat olivat yhteistuumin valmiita perustamaan eduskuntaan vauvaryhmän.

 

Ylös