Helluntailaiset ja luterilaiset puhdistavat väliltään menneisyyden painolastia sovintotapahtumalla

30.9.2018 klo 19:01 Politiikka Samuli Rissanen

Helluntailaiset ja luterilaiset järjestävät sovintotapahtuman Helsingin Saalem-seurakunnassa 4.10. Tilaisuuden tarkoituksena on historian haavojen paranemisen edistäminen samalla, kun iloitaan nykyisin keskusteluissa vallitsevasta sovinnon ja yhteyden hengestä.

Helluntailaiset ja luterilaiset järjestävät sovintotapahtuman helluntailiikkeen syyspäivien yhteydessä 4. lokakuuta. Paikkana on Helsingin Saalem-seurakunta.

– Tilaisuuden tarkoituksena on historian haavojen paranemisen edistäminen samalla, kun iloitaan nykyisissä luterilaisten ja helluntailaisten keskusteluissa vallitsevasta sovinnon ja yhteyden hengestä, jota halutaan edelleen vahvistaa, Kirkon viestinnnästä kerrotaan.

Ajatus sovintotapahtumasta syntyi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Suomen helluntaiherätyksen yhteisessä neuvottelukunnassa muutama vuosi sitten.

Helluntailiikkeen varhaisvaiheisiin liittyy traumaattisia muistoja

Erityisesti helluntailais-luterilaisten suhteiden pitkäaikainen vaikuttaja, Helsingin Saalem-seurakuntaakin johtanut Klaus Korhonen ideoi molemminpuolista, ilmaa puhdistavaa anteeksipyyntöä.

Ennen muuta helluntailiikkeen varhaisvaiheisiin 1900-luvun alussa kytkeytyy traumaattisiakin muistoja, joiden viesti on osin välittynyt tähän päivään asti. Kirkon ja helluntailiikkeen välillä 1980-luvun lopulla käydyt oppikeskustelut ja neuvottelukunnan työskentely sekä muu yhteistyö ovat edistäneet luottamuksen ilmapiiriä.

– Suhteiden paranemisesta huolimatta sovintotapahtumaan koettiin tarvetta, jotta helluntailaiset ja luterilaiset voivat yhdessä ilmaista katumusta toistensa epäasiallisesta kohtelusta sekä pyytää anteeksi, asiaa koskevassa tiedotteessa kerrotaan.

Tilaisuudessa historiantutkimuksen näkökulma avaa helluntailaisten ja luterilaisten välisten suhteiden kehitystä sekä ekumeenisen yhteistyön kehittymistä. Lisäksi kokemuspuheenvuorot valottavat luterilaisten ja helluntailaisten kanssakäymistä suruineen ja iloineen.

Syyspäivät kokoavat ensi viikolla Helsingin Saalemiin ja sovintotapahtumaan laajalti helluntaiseurakuntien vaikuttajia. Luterilaista kirkkoa tilaisuudessa edustavat puolestaan arkkipiispa Tapio Luoma sekä luterilais-helluntailaisen neuvottelukunnan luterilainen puheenjohtaja piispa Teemu Laajasalo. Paikalle on kutsuttu myös kirkolliskokousedustajat.

 

 

Ylös