Indonesian presidentti pyysi kansainvälistä apua katastrofialueelle, hallitus sanoi tilanteen olevan hallinnassa

1.10.2018 klo 22:43 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Kuolonuhreja alettiin tautien pelossa haudata joukkohautaan. YK:n mukaan lähes 200 000 ihmistä tarvitsee nopeati humanitaarista apua Indonesian katastrofialueella.

Indonesian presidentti pyysi maanantaina virallisesti ulkomaista apua maanjäristyksen ja tsunamin runtelemalle Sulawesin saarelle. Maan hallitus tosin painotti, että tilanne on hallinnassa.

Parikymmentä maata ja useita avustusjärjestöjä on tarjonnut apuaan, mutta tähän asti ne eivät ole voineet antaa sitä. Perjantaisen järistyksen ja tsunamin jälkeen Indonesian armeija on ollut pelastustoimissa johtavassa roolissa, ja ulkomaisten avuntarjoajien lentoa suoraan katastrofialueelle on rajoitettu.

YK:n mukaan noin 190 000 ihmistä tarvitsee nopeasti humanitaarista apua Indonesian katastrofialueella. YK:n humanitaarisen avun toimisto sanoo, että joukossa on 46 000 lasta ja 14 000 iäkästä ihmistä. Monet asuvat kaupunkien ulkopuolella alueilla, joille Indonesian hallituksen apu ei ulotu.

Perjantaina Sulawesin saarella tapahtunut luonnonkatastrofi vaati tämänhetkisten virallisten tietojen mukaan ainakin yli 800 ihmisen hengen. Määrän kuitenkin pelätään kasvavan tuhansiin, sillä pelastustyöntekijät eivät vielä ole edes päässeet joillekin pahoin tuhoutuneille alueille.

Pelastus- ja raivaustöiden jatkuessa yli 300 000 asukkaan Palussa ja sen ympäristössä moni katastrofista selvinnyt on joutunut päiväkausia odottamaan tietoja läheistensä kohtalosta.

Uhreja alettiin maanantaina haudata joukkohautaan, jossa on tilaa yli 1 000:lle. Hautaamista on kiirehditty tautien leviämisen pelossa.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa katastrofin vuoksi.

Yli 1 400 hengissä selvinnyttä on evakuoitu Sulawesin suurimpaan kaupunkiin Makassariin. Heidät lennätettiin saaren eteläosassa sijaitsevaan Makassariin tsunamin raunioittamasta Palun kaupungista.

Pelastus- ja raivaustöiden jatkuessa yli 300 000 asukkaan Palussa ja sen ympäristössä moni katastrofista selvinnyt on joutunut päiväkausia odottamaan tietoja läheistensä kohtalosta.

Joillain taas ei ole syytä palata Paluun.

– Kotimme tuhoutui. Meillä ei ole mitään, missä asua. Menemme täältä Manadoon, missä mieheni perhe asuu, kertoi tsunamista selvinnyt Mesda, 40, Jakarta Post -lehdelle.

Makassariin on saapunut myös muualta Indonesiasta ihmisiä, joilla on läheisiä Palussa. Sadat ihmiset ovat odottaneet Makassarin lentotukikohdassa mahdollisuutta päästä lentämään Paluun pelastustyöntekijöiden kanssa.

(STT-AFP )

Ylös