Lala Zakarian: ”Charles Aznavourin kuollessa me armenialaiset menetimme lähiomaisen”

3.10.2018 klo 09:05 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Armenialaisen maailmantähden Charles Aznavourin kuolema koskettaa erityisellä tavalla armenialaista yhteisöä ympäri maailman. – Hän oli suuri taiteilija, joka yhdisti maailman ihmisiä musiikin kautta, Suomessa asuva Lala Zakarian sanoo.

– Tuntuu, kuin oma omainen olisi nyt menehtynyt, Lala Zakarian sanoo itkuisella äänellä.

– Kun minulta on kysytty, mistä olen kotoisin ja mistä tulen, olen sanonut monelle ihmiselle, että olettehan kuunnellut Charles Aznavourin laulua. Tulen samasta maasta kuin hän, Suomen-armenialainen Zakarian kertoo.

Hän oli pienikokoinen mies, mutta suuri persoona ja taiteilija. – Lala Zakarian Charles Aznavourista

Armenialainen Charles Aznavour vieraili Leninakanin kaupungissa, jonka maanjäristys tuhosi 7. joulukuuta 1988. Nykyisin maan toiseksi suurin kaupunki on nimeltään Gjumri. Aznavour auttoi Armeniaa tuon katastrofin jälkeen.

– Aznavour yhdisti maailman ihmisiä uskomattoman kauniin musiikkinsa kautta.

– Muistan kun olin pikkutyttö ja iäkäs mummoni kuunteli Aznavourin La Mama -laulua.

Lala ihmetteli, miksi mummo itki.

– Kyselin mummolta, osaako hän ranskaa. Mummo vastasi, ettei tietenkään osaa, mutta Aznavourin laulu tulee niin sydämestä, Lala Zakarian kertoo lapsuusmuistojaan.

Charles Aznavour kuoli kotonaan Ranskassa 94-vuotiaana maanantaina 1. lokakuuta. Rakastettu taiteilija oli vasta palannut Japanin-kiertueelta ja odotti jo lokakuun lopulla ollutta seuraavaa esiintymistä.

Charles Aznavourin perhe oli joutunut pakenemaan Armeniasta. Charles syntyi vuonna 1924 Pariisissa. Hänen laulu-uransa jatkui aivan loppuun saakka. Hän on tehnyt satoja lauluja, joista tunnetuimpia ovat She (Hän) sekä Yesterday When I Was Young (Eilen kun tiennyt en). Hän levytti useilla kielillä ranskan ja englannin lisäksi, ja näytteli lukuisissa elokuvissa.

– Hän osasi myös venäjää, hänen isänsä juuret olivat siellä puolella Armeniaa, joka nyt kuuluu Georgiaan, Lala Zakarian kertoo.

– Hän oli pienikokoinen mies, mutta suuri persoona ja taiteilija.

Lala Zakarian muistuttaa, että Käpylän kirkossa pidetään keskiviikkona 3. lokakuuta Jerevanin 2800-vuotisjuhla.

– Oli tarkoitus juhlia Jerevenanin synttäreitä ja laulaa yhdessä. Nyt tilaisuudesta tulee Aznavourin muistojuhla, Lala Zakarian sanoo kyynelehtien.

 

 

Jerevanin 2800-vuotisjuhla Käpylän kirkossa ke 3. lokakuuta klo 17.30–19

 

 

Ylös