Tiedustelulakien säätäminen kiireellisessä menettelyssä näyttää toteutuvan – KD tukee

3.10.2018 klo 10:51 Politiikka Merja Eräpolku

Eduskunta päättää iltapäivällä, muutetaanko Suomen perustuslakia kiireellisesti vai jääkö perustuslain muutos seuraavan eduskunnan vahvistettavaksi. Tiedustelulakien säätäminen kiireellisessä menettelyssä näyttää toteutuvan. KD:n kansanedustajat tukevat yksituumaisesti perustuslain muutosta kiireellisesti.

Perustuslaista aiotaan muuttaa luottamuksellisen viestinnän suojaa käsittelevää kohtaa. Muutoksen kiirehtiminen mahdollistaisi uusien tiedustelulakien säätämisen vielä ennen ensi huhtikuun eduskuntavaaleja.

Perustuslain kiireellinen muuttaminen vaatii viiden kuudesosan enemmistön annetuista äänistä.
Tiedustelulakien säätäminen kiireellisessä menettelyssä näyttää etenevän, kun myös perussuomalaisten ryhmä päätti tulla esityksen taakse.

Vasemmistoliiton kansanedustajat näyttävät äänestävän vastaan. Vihreiden ja Rkp:n ryhmästä kerrottiin viime viikolla, että selvä enemmistö ryhmien edustajista olisi kiireellisyyden kannalla.

Jos kiireellinen muutos ei mene läpi, vaaditaan perustuslain muuttamiseen vielä ensi huhtikuun vaalien jälkeen aloittavan eduskunnan hyväksyntä. Vaalien jälkeen perustuslain muutos pitäisi hyväksyä asiasisällöltään muuttamattomana kahden kolmasosan enemmistöllä annetuista äänistä.

Räsänen kiittelee: ”Mietintö asiantuntevasti laadittu”

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) kiitteli täysistuntokeskustelussa perustuslakivaliokuntaa siitä, että mietintö pystyttiin tekemään yksimielisesti. KD:lla ei ole edustajaa perustuslakivaliokunnassa.

– Mietintö on erittäin, erittäin hyvin ja asiantuntevasti laadittu.

– Kiitän parlamentaarisen työryhmän jäsenenä myös puheenjohtaja Tölliä, joka on pitkälti ansioitunut siinä, että tässä näin suurella yksimielisyydellä olemme tätä asiaa nyt käsittelemässä.

– Toivon sitä, että tämä sama yhteishenki jatkuu sitten myös näitten varsinaisten tiedustelulakien käsittelyssä, sekä sotilas- että siviilitiedustelulain ja myös tämän valvontalain käsittelyssä, entinen sisäministeri toivoi.

Räsänen korosti parlamentaarisen työryhmän valmistelevan työn merkitystä.

– Vaikka se varsinainen työ tietysti tehdään siellä valiokunnissa, parlamentaarisella työryhmällä on todella tärkeä merkitys, koska on tärkeää, että kunnioitetaan eduskunnan laajaa tahtotilaa myös, kun näitä sisältöjä käsitellään.

(STT – KD lehti)

Ylös