Ylen gallup: SDP repäisi tuntuvan etumatkan – Kristillisdemokraateilla selvä nousu

4.10.2018 klo 09:57 Politiikka Merja Eräpolku

Ylen tuore mielipidetutkimus kertoo, että SDP on lisännyt etumatkaansa lähimpään uhkaajaansa kokoomukseen. Kristillisdemokraattien kannatus nousi edellisestä mittauksesta 0,6 prosenttia 4,1 prosenttiin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää päälle neljän prosentin kannatustulosta hyvänä ponnistuslautana eduskuntavaalivalmisteluihin.

– Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Meillä on eduskuntavaalityö hyvässä käynnissä ja ehdokaslistoja täydennetään koko ajan. Myönteinen mittaustulos antaa hyvää draivia, Essayah sanoo.

SDP on ollut jo kuukausia mielipidemittausten ykköspuolue, mutta nyt sen kannatus pomppasi 2,3 prosenttiyksikköä 22,6 prosenttiin. Kokoomuksen kannatus laski 0,1 prosenttiyksikköä 18,9 prosenttiin, joten SDP repäisi jo 3,7 prosenttiyksikön etumatkan valtiovarainministeripuolueeseen.
Pääministeripuolue keskusta jatkaa kolmanneksi suosituimpana. Sen kannatus laski 0,2 prosenttiyksikköä ja on 17,6 prosenttia.

Viime kuukausina lähes jokainen gallup on kertonut vihreiden kannatuksen olevan laskussa, eikä tämä tehnyt poikkeusta. Nyt kannatus laski edellisestä mittauksesta yhden prosenttiyksikön 11,6 prosenttiin. Vasemmistoliitto kohensi kannatustaan 0,7 prosenttiyksiköllä 9,8 prosenttiin ja nousi viidenneksi suosituimmaksi puolueeksi ohi perussuomalaisten, jonka kannatus oli 9,3 prosenttia.

Kristillisdemokraatit petrasi 0,6 prosenttiyksikköä 4,1 prosenttiin ja nousi ohi RKP:n, jonka suosi laski 3,7 prosenttiin. Hallituspuolue sinisten kannatus mataa edelleen, se oli nyt 1,1 prosenttia.

Ylen tuoreen mittauksen toteutti Taloustutkimus. Gallupia varten haastateltiin 10. syyskuuta – 2. lokakuuta puhelimitse yli 2 400:aa ihmistä, joista vajaat 1 400 ilmaisi puoluekantansa. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lähde: STT– KD-lehti

Ylös