”Olo on kuin elävältä nyljetty” – Turussa kirjamessuyleisö taputti presidentille tämän kritisoidessa tiukasti syksyn elämäkertakirjoja

7.10.2018 klo 10:39 Politiikka KD Lehti

Turun kirjamessuilla nähtiin kuumottava keskustelu, kun presidentti Sauli Niinistö kohtasi hänestä kirjat tehneet Lauri Nurmen, Risto Uimosen sekä Tuomo Yli-Huttulan. Niinistö antoi kovaa kritiikkiä hänestä tehdyistä kirjoista.

Jos presidentti Sauli Niinistö saisi päättää, hänen presidenttikauttaan ruodittaisiin elämäkertakirjoissa vasta virkakausien jälkeen. Tämän kuvan sai Turun kirjamessujen auditorion täpötäyteen vetäneestä keskustelusta, jossa Niinistö kritisoi kovin sanoin kolmea häneen liittyvää tuoretta kirjaa.

– Niin on tunne kuin elävältä nyljetty, Niinistö kommentoi kirjoja yleisesti.

Niinistö myös sanoi heti keskustelun alussa toivovansa, että ”olisi ensin saanut hommansa tehtyä ja sitä lähdetään arvioimaan vasta sitten”.

Presidentiltä eniten kritiikkiä kirvoittaneen Sauli Niinistö: Mäntyniemen herra -kirjan toinen kirjoittaja, Aamulehden toimittaja Lauri Nurmi sanoi, että tarve ajankohtaiselle kirjalle Niinistöstä syntyi esimerkiksi siitä, että Suomessa ei yleensä ole analysoitu avoimesti vielä vallassa olevien toimintaa.

– Kun Sauli Niinistö presidenttinä nauttii 62 prosentin kansansuosiota, on sillä monenlaisia heijastusvaikutuksia yhteiskuntaan. Yksi niistä on valtava tiedon halu häneen ja hänen elämäntaipaleeseensa liittyen, Nurmi muistutti.

Nurmen mukaan kirjassa haluttiin tarkastella kriittisesti esimerkiksi sitä, miten Niinistön suosio vaikuttaa muihin poliitikkoihin ja siihen, miten presidentin toimintaan uskalletaan julkisesti arvioida.

Meillä on ymmärtääkseni vain 40 minuuttia aikaa, Niinistö sivalsi, kun Yli-Huttula pyysi häntä kertomaan näkemyksiään kirjojen mahdollisista epätarkkuuksista.

Messuilla kävi ilmi, että presidentin kansansuosio vaikuttaa vankkumattomalta. Presidentti kohtasi lavalla kolme journalistitaustaista tietokirjailijaa, Nurmen lisäksi ex-päätoimittaja Risto Uimosen ja Finanssialan viestintäjohtajan Tuomo Yli-Huttulan. Yleisö taputti ja nauroi vain Niinistön sanomisille.

Niinistö antoi haastatteluja ainoastaan Yli-Huttulan tällä viikolla julkaistuun kirjaan. Virheitä hän löysi siitäkin, mutta erityisesti presidentin hampaisiin joutui Nurmen ja Matti Mörttisen Mäntyniemen herra. Myös Uimosen kirja kirvoitti Niinistöltä useita moitteita niissä esitetyistä tapahtumista ja tulkinnoista.

– Meillä on ymmärtääkseni vain 40 minuuttia aikaa, Niinistö sivalsi, kun Yli-Huttula pyysi häntä kertomaan näkemyksiään kirjojen mahdollisista epätarkkuuksista.

Medioissa on jo aiemmin puitu esimerkiksi Nurmen kirjan näkemystä Niinistön roolista Fortumin Fennovoima-sopimuksessa. Niinistö kielsi jälleen vaikuttaneensa asiaan.

Niinistön mukaan esimerkiksi hänen ja Alexander Stubbin (kok.) välit ovat paremmat kuin on annettu ymmärtää. Niinistö nosti esiin tapauksen, jossa Stubb valtiovarainministerinä vuonna 2015 väitti kyselytunnilla, että 90 prosenttia kiistanalaiseen hallintarekisteriin annetuista lausunnoista olisi ollut myönteisiä ja pahoitteli sitten virhettään ylimalkaisesti.

– Stubbille kävi se vahinko eduskunnassa, että hän meni sanomaan jotain prosenttiosuuksia (…) ja jälkeen hän sitten sanoi, että sori vaan siitä. Mä olen sellainen, että helposti tulee mieleen, että nyt tuo kaveri on vaikeuksissa. Ja niinpä mä soitin hänelle sen vuoksi, että tiesin, että häntä harmittaa. Minä toivoin, että soittoni jollakin tavalla auttaisi, Niinistö kertoi.

Niinistö nosti esiin myös sanotun Putin-tapaamiskiellon, joka länsimaissa kohdistui Venäjän presidenttiin Krimin valtauksen jälkeen vuonna 2014. Nurmen teosta Niinistö moitti esimerkiksi kesäisen Sotshin vierailun kehystämisestä ”välistävedoksi”. Niinistö sanoi informoineensa etukäteen vierailusta laajasti niin Euroopan, Ukrainan kuin Suomenkin keskeisiä poliitikkoja.

– Valkoinen talokin tuli tietämään, ja kuittasivat asian. Yhtään ainutta kriittistä ilmaisua (Sotshiin lähdöstä) ei tullut, Niinistö sanoi.

Lähde: STT–Mari Areva

 

Ylös