”Muodollisesta tekemisestä päästävä tehokkaampaan ajankäyttöön” – Sari Tanus eduskuntatyön uudistamistyöryhmään

8.10.2018 klo 10:24 Politiikka Kristiina Kunnas

Puhemiesneuvosto asetti työryhmän, jonka tehtävänä on tuoda konkreettisia ehdotuksia eduskuntatyön uudistamiseksi. – Olen innoissani jäsenyydestä uudistamistyöryhmässä, sanoo Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus.

– Olenkin moneen otteeseen ihmetellyt joitakin eduskuntatyön käytäntöjä, myöntää ensimmäisen kauden kansanedustaja Sari Tanus. Tamperelainen erikoislääkäri hakee jatkokautta Arkadianmäelle.

Hän on innoissaan jäsenyydestään uudistamistyöryhmässä.

Puhemiesneuvosto asetti puhemies Paula Risikon johtaman työryhmän, jonka tehtävänä on tuoda konkreettisia ehdotuksia eduskuntatyön uudistamiseksi. Työryhmä valmistelee  uudistuksia ensi vaalikaudelle, mutta jo tällä vaalikaudella on tarkoitus toimeenpanna joitakin nopeammin toteutettavia uudistuksia.

Työryhmässä on eri ryhmien kansanedustajien lisäksi eduskunnan virkamiesjohtoa ja Sitran sekä eduskuntatutkimuksen keskuksen asiantuntija-apua työlle antavia edustajia. Tiivistä yhteistyötä tehdään myös tulevaisuusvaliokunnan ja eduskunnan tasa-arvotutkimuksen ohjausryhmän kanssa.

Tanus on tulevaisuusvaliokunnan jäsen ja jatkaa työtä myös tasa-arvotutkimuksen ohjausryhmässä.

Ensimmäinen kokoontuminen on jo pidetty. Työryhmä päätti tarttua aluksi talousarvion käsittelyprosessiin, täysistuntokäytäntöihin, perheen ja edustajantyön parempaan yhteensovittamiseen sekä uusien edustajien koulutukseen.

Viikottaisen kyselytunnin kansanedustaja Sari Tanus toivoo uudistuvan niin, että puolueiden kyselyjärjestys olisi kiertävä. Nykyisin ryhmien kysymykset esitetään puolueiden suuruusjärjestyksessä, jolloin Kristillisdemokraattien kysymysvuoro on tullut usein vasta televisiolähetyksen loputtua.

– Näitä ihmettelemiäni eduskuntatyön käytäntöjä on esimerkiksi jokaista syksyä hallitseva, tavattoman paljon aikaa ja energiaa vievä seuraavan vuoden budjetin käsittely. Tuossa vaiheessahan budjetti on hallituksessa jo lähes kokonaan lukkoon lyöty, Tanus toteaa.

– Työ, aika ja energia pitäisi suunnata siten, että sillä voi olla todellista vaikutusta. Muodollisesta, aikaa vievästä tekemisestä on päästävä tehokkaampaan ajan käyttöön, hän vaatii.

Hänen mielestään budjettiin liittyvät esitykset on nostettava eduskunnassa esiin huomattavasti aiemmin. Siis silloin, kun budjettia ei ole vielä lukkoon lyöty, ja siihen voisi perusteltuja esityksiä ja painotuksia esiin tuoden vaikuttaa, Tanus ehdottaa.

Tanus uskoo, että teemoittain tehtävä käsittely voisi olla eduskunnassa tuloksekkaampaa ja tehokkaampaa.

– Esimerkiksi vanhuksiin liittyvät asiat voitaisiin käsitellä kerralla ja paikalla olisivat yhtäaikaa myös kaikki näistä asioista vastaavat ministerit, Tanus valottaa.

Viikottaisen kyselytunnin Tanus toivoo uudistuvan niin, että puolueiden kyselyjärjestys olisi kiertävä. Nykyisin ryhmien kysymykset esitetään puolueiden suuruusjärjestyksessä, jolloin Kristillisdemokraattien kysymysvuoro on tullut usein vasta televisiolähetyksen loputtua.

Maailman ensimmäinen, tänä vuonna 25 vuotta täyttävä eduskunnan tulevaisuusvaliokunta on Tanuksen mielestä eduskunnan ehdotonta huippua. Hän haluaisi jatkaa sen jäsenenä tulevaisuudessakin.

– Valiokuntatyöskentelyyn tulevaisuusvaliokunta on jo tuonut uudistuksia ja pilotoi niitä jatkossakin.

Tulevaisuusvaliokunta on järjestänyt julkisia valiokunnan kokouksia eduskunnan ulkopuolella, kuullut nuoria ja saanut käytäntöön useamman valiokunnan yhteisiä kuulemisia, jolloin asiantuntijat ovat voineet esiintyä yhtä aikaa useammalle valiokunnalle.

– Näin on säästynyt monien aikaa ja vaivaa. Myös valmistavien keskustelujen joustavampia toteutuksia on kokeiltu, Tanus kertoo.

 

 

Ylös