Turismi aiheuttaa ison siivun kasvihuonekaasupäästöistä

9.10.2018 klo 15:12 Kotimaa KD Lehti

Ilmastotalkoissa kuluttajalle on yksi ohje yli muiden: Älä osta turhaa.

Ilmastonmuutoksen ehkäisy vaatii toimia kaikilta: kotitalouksilta, kunnilta, valtioilta ja globaalisti, asiantuntijat korostivat IPCC:n raportin tuloksia käsittelevässä tilaisuudessa Helsingissä. Kuluttajat voivat vaikuttaa erityisesti hillitsemällä ylikulutusta. Yli puolet suomalaisten henkilökohtaisesta kulutuksesta saastuttaa Suomen rajojen ulkopuolella, kun tavaraa tuotetaan muun muassa Kiinassa.

Jotta ympäristöystävälliset ratkaisut vaikuttaisivat, ne eivät saisi tulla muun kulutuksen päälle kuten nyt usein käy, vaan muun kulutuksen sijasta. Parasta olisi siis yksinkertaisesti jättää yhä useammin tavara ostamatta ja käyttää rahansa mieluummin palveluihin.

Suurin osa maailman sadosta tuotetaan keinokastelulla ja veden pumppaaminen vaatii hiilidioksidipäästöjä aiheuttavien fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Ruoka

Oleellista syömisessä olisi vähentää eläinproteiinin käyttöä. Karjankasvatus ja muu eläinproteiinin tuotanto vaatii globaalisti niin suurta maankäyttöä, ettei siihen olisi väestöltään alati kasvavassa maailmassa varaa.

Myös tuontihedelmät ovat ongelma. Toisin kuin usein ajatellaan, suurin merkitys ei ole tuontimatkalla vaan kastelulla. Suurin osa maailman sadosta tuotetaan keinokastelulla ja veden pumppaaminen vaatii hiilidioksidipäästöjä aiheuttavien fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Esimerkiksi muodikas avokado on vesisyöppö.

Lähiruoka on hyvä valinta, muttei aina: fossiilisilla polttoaineilla ylläpidetyissä kasvihuoneissa kasvatetut hedelmät ja vihannekset eivät ole ilmastoystävällisiä valintoja.

Asuminen

Ympäristöystävällisesti voi asua sekä pientalossa että kerrostalossa. Oleellisempaa on se, miten talo lämmitetään ja mistä sähkö sinne tulee. Sähkön toimittajaa on helppo vaihtaa ja suosia siinä uusiutuvia energianlähteitä. Taloonsa voi myös asentaa aurinkopaneelit. Lämmön tuottaminen hiilivapaasti on vaikeampaa kuin sähkön, mutta sekin on mahdollista. Maalämpö on öljylämpöä parempi vaihtoehto.

Asuntoa valittaessa kannattaa välttää turhia neliöitä ja pyrkiä asumaan niin, ettei se vaadi esimerkiksi pitkiä autolla tehtäviä työmatkoja.

Liikenne

Lähes kymmenen prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä aiheutuu suoraan tai epäsuorasti turismista. Merkittäviä hiilidioksidipäästöjä aiheuttavat muun muassa lentäminen ja laivaliikenne.

Suomessa liikenteen ilmastopoliittinen työryhmä on etsinyt keinoja sille, miten liikenteestä tehtäisiin hiiletöntä vuoteen 2045 mennessä. Muutoksia tarvittaisiin sen mukaan tavassa liikkua, polttoaineissa, verotuksessa, teknologiassa ja asenteissa.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan tavoitteena on esimerkiksi lisätä kävelyn ja pyöräilyn osuutta nykyisistä matkamääristä 30 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Myös muun muassa raideliikennettä ja sähköautojen käyttöä pyritään edistämään.

Lähteet: STT–Piia Leino, Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Lassi Linnanen sekä liikenne- ja viestintäministeriö
Ylös