Suomalaiset haluaisivat luovuttaa munuaisen läheiselleen – Sari Tanus vaatii lainmuutosta

10.10.2018 klo 08:27 Politiikka KD Lehti

Elinsiirtoviikkoa vietetään parhaillaan 8.– 13. lokakuuta. Suomalaisten mielestä myös muun kuin aivan lähiomaisen pitäisi voida luovuttaa munuaisensa, selviää tuoreesta kyselystä. Erikoislääkäri-kansanedustaja Sari Tanus vaatii lainmuutosta.

Suomalaisten mielestä myös muun kuin aivan lähiomaisen tulisi voida luovuttaa munuaisensa, selviää Munuais- ja maksaliiton teettämästä tuoreesta kyselystä. Sote-uudistuksen jalkoihin jäänyt kudoslakimuutos antaisi myös serkulle tai hyvälle ystävälle mahdollisuuden auttaa läheistään.

Uutta munuaista odottaa yli 450 ihmistä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula.

Yli 450 ihmistä odottaa Suomessa pääsyä munuaisensiirtoleikkaukseen. Viime vuonna uuden munuaisen sai 240 ihmistä. Kaikki eivät ehdi saada uutta elintä ajoissa. Elinsiirtojen määrää rajoittaa jatkuva pula siirtoon soveltuvista elimistä.

Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkitulle luovuttajalle. Ihminen pärjää hyvin myös yhdellä munuaisella. Jäljelle jäänyt munuainen pystyy parantamaan toimintaansa niin, että se vastaa normaalia kahden munuaisen toimintaa.

Terve, täysi-ikäinen ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheisensä sairauden hoitoon. Suomen laki kuitenkin antaa käytännössä vain vanhemman tai sisaruksen sekä samassa osoitteessa asuvan puolison toimia luovuttajana.

Munuais- ja maksaliitto, elinsiirtolääkärit sekä Kristillisdemokraattien erikoislääkäri-kansanedustaja Sari Tanus ovat vaatineet lain muutosta niin, että munuaisen voisi luovuttaa myös esimerkiksi täti, serkku tai jopa hyvä ystävä.

Liiton teettämässä gallupkyselyssä suurin osa suomalaista (83 %) kannattaa lain muutosta. Vain kaksi suomalaista sadasta vastusti sitä, mutta joka kuudes (16 %) oli vailla mielipidettä. Kantar TNS toteutti tutkimuksen syyskuussa 2018. Liiton vuotta aikaisemmin tehdyssä kyselyssä 87 prosenttia olisi myös valmis tositilanteessa auttamaan läheistään luovuttamalla munuaisensa.

Tanus teki lakialoitteen kudoslain muutoksesta jo kesällä 2016. Aloitteen allekirjoitti 116 kansanedustajaa. Tämän vuoden alussa hallitus antoi esityksen uudesta kudoslaista eduskunnalle. Lain piti tulla voimaan elokuun alusta, mutta sen käsittely on jäänyt sote-uudistuksen jalkoihin.

– Laki ei saa olla esteenä parhaalle hoidolle, mikä tässä tapauksessa vielä säästää yhteiskunnan verovaroja. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ei saa jyrätä alleen kaikkea muuta. Monet odottavat kiihkeästi munuaisen luovuttajaa. Osalla sopiva luovuttaja on jo tiedossa, kunhan vain lakimuutos mahdollistaisi luovutuksen, Tanus sanoo.

Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkitulle luovuttajalle. Ihminen pärjää hyvin myös yhdellä munuaisella. Jäljelle jäänyt munuainen pystyy parantamaan toimintaansa niin, että se vastaa normaalia kahden munuaisen toimintaa. Munuaisensiirtoa tarvitseva saa elävältä luovuttajalta tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana, jolloin vältytään pitkältä ja epävarmalta odotusajalta. Siirre alkaa toimia yleensä välittömästi ja sen ennuste on parempi.

– Munuaisensiirto parantaa merkittävästi elämänlaatua vapauttamalla saajansa dialyysi- eli keinomunuaishoidosta. Se antaa mahdollisuuden viettää normaalia elämää. Onnistuneen siirron jälkeen moni palaa takaisin työhön, Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström sanoo.

Elinsiirtoviikko 8.10.–13.10.

Euroopan elinluovutuspäivää vietetään lauantaina 13.10. Elinsiirtoviikko alkoi jo maanantaina 8.10. ”Luovuta featuring sinä” -kampanja nostaa juuri sinut pääosaan. Luovuttaminen on joskus positiivinen asia – tässä tapauksessa se voi pelastaa ihmishenkiä. Vaikka jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt, oma tahto on tärkeä ilmaista allekirjoittamalla elinluovutuskortti, lataamalla sovelluksen, kertomalla läheisilleen tai kirjaamalla Omakantaan.

 

 

Ylös