”Mikäli tyttöjen asemaa ei vahvisteta, mikään yhteiskunnallinen kehitys ei ole kestävällä pohjalla”

11.10.2018 klo 17:23 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituksen tekemät kehitysmääräleikkaukset ovat ikävällä tavalla näkyneet suoraan kentällä, kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus arvioi kansainvälisenä tyttöjen oikeuksien päivänä.

– Kansantaloudet menestyvät paremmin, kun tytöt ja naiset ovat mukana täysvaltaisina yhteiskunnan rakentajina. Lasten ja naisten asema ja toimeentulo paranevat merkittävästi, kun tyttöjen koulutukseen panostetaan, kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus sanoi eduskunnassa.

Tänään 11.10. vietettävä kansainvälinen tyttöjen päivä muistuttaa syrjinnästä, jota tytöt kohtaavat kaikkialla maailmassa ikänsä ja sukupuolensa vuoksi.

– Kylmä realiteetti on kuitenkin se, että lähestymme 2020-lukua, emmekä ole pystyneet turvaamaan globaalisti tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia.

Tanus muistutti, että tytöt ovat suuri voimavara, jonka avulla yhteiskunnat menestyvät ja kestävät.

– Kylmä realiteetti on kuitenkin se, että lähestymme 2020-lukua, emmekä ole pystyneet turvaamaan globaalisti tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia.

– Niin kauan kuin sukupuolten lähtökohtien tasa-arvo ei ole turvattu ja tyttöjen asemaa ei ole vahvistettu yhteiskunnan eri tasoilla, mikään yhteiskunnallinen kehitys ei ole kestävällä pohjalla.

Suomen kehityspolitiikkaa ja kehitysyhteistyöstä ohjaa YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030. Tanus arvioi, että vaikka nykyisen hallitusohjelman painopisteenä on tyttöjen ja naisten oikeuksien sekä aseman vahvistaminen, hallituksen tekemät kehitysmäärärahaleikkaukset ovat ikävällä tavalla näkyneet suoraan kentällä.

– Miten pidetään huoli, että jokaisella tytöllä Suomessa ja ympäri maailmaa on mahdollisuus kouluttautua ja rakentaa oman tulevaisuutensa, Tanus kysyi pääministeri Juha Sipilältä.

Sipilä muistutti, että nykyisen hallitusohjelman painopisteenä on ollut tyttöjen ja naisten aseman parantaminen.

– Se on ollut kaikissa keskusteluissa esillä ja myös siinä, miten kehitysmäärärahoja on ohjattu, Sipilä kertasi.

Ylös