KD esittää sokeriveroa – Räsänen: ”Edistää terveyttä ja vähentää terveydenhuollon kuluja”

12.10.2018 klo 11:47 Politiikka Merja Eräpolku

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä esittää sokeriveron käyttöönottoa. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Päivi Räsänen korostaa, että sokeriverolla edistettäisiin terveyttä ja vähennettäisiin terveydenhuollon kuluja.

KD esittää, että Suomessa otetaan käyttöön aiemman makeisveron korvaava terveysperusteinen sokerivero.

–  Suomalaiset syövät ja juovat edelleen liikaa sokeria. Kasvavalla sokerinsyönnillä on kansanterveydellisiä ja taloudellisia vaikutuksia, toteaa toimenpidealoitteen ensimmäinen allekirjoittaja, kansanedustaja Päivi Räsänen.

Hän muistuttaa, että vaikka hallitus päätti poistaa Euroopan komission moittiman makeisveron vuoden 2017 alusta, on sokerin kulutusta vähentävälle terveysperusteiselle verolle edelleen kansanterveydellinen tarve.

– Sokerivero kohdistuisi tasapuolisesti eri tuoteryhmiin ja perustuisi elintarvikkeisiin lisättyyn sokeriin. Muun muassa Evira ja THL ovat puhuneet sokeriveron puolesta. Verolla edistettäisiin terveyttä sekä vähennettäisiin terveydenhoidon kustannuksia, Räsänen toteaa.

Evira ja THL ovat puhuneet sokeriveron puolesta.

Sokerivero perittäisiin tuotteeseen lisätystä sokerista eli sakkaroosista. Veronalaisia olisivat Suomessa valmistettu sokeri, maahantuotu sokeri ja kaikki maahantuodut sokeria sisältävät tuotteet.

Sokeriveron määräämisen mahdollistaa se, että pakkausmerkintälainsäädäntö velvoittaa ilmoittamaan elintarvikkeen sokerimäärän. Veron piiriin tulisi laaja kirjo sokeria sisältäviä tuotteita, kuten keksejä, vanukkaita ja jugurtteja.

Esitys sisältyy Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän vuoden 2019 vaihtoehtobudjettiin.

Ylös