Essayah epäilee henkilöperusteisen irtisanomissuojan höllentämisen aiheuttavan juridisia riitoja

16.10.2018 klo 17:04 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että hallitus lähti purkamaan irtisanomissuojaa ongelmallisimmasta päästä.

– Todella turhauttavaa. Kristillisdemokraateilla on vahva pienyrittäjäsiipi ja mielellään olisimme tekemässä sellaista lainsäädäntöä, jolla on merkitystä yrittäjien kannalta. Mutta ei tämä pienyrittäjiä auta, jos joutuu oikeussaliin tämän lain tulkintojen vuoksi, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puuskahtaa.

– Meillä on nousukausi ja näyttää, että senkin osaamme tärvellä, Essayah suri.

Hän muistuttaa hallitusta, että henkilöperusteisissa irtisanomistilanteissa irtisanomissuojan tulkinta on nykyäänkin isompi ongelma kuin varsinaisesti irtisanomissuoja itsessään.

Itse irtisanomisuojaa on Essayah’n mukaan vaikea muuttaa, jos halutaan pitää kiinni perustuslain ja ILO:n määräyksistä.

Henkilöperusteinen irtisanomisen vaaditaan lain mukaan asiallinen ja painava syy ja työntekijää on ensin varoitettava laiminlyönneistä.

Mitä sitten ”aiempaa vähäisempi” työvelvoitteen laiminlyönti tai epäasiallinen käyttäytyminen tarkoittaa, selviää Essayah’n mukaan todennäköisesti vasta ensimmäisissä oikeudenkäynneissä.

– Työllistämisen kynnys ei pienessä yrityksessä ainakaan madallu, jos tiedossa on vain lisää juridisia riitoja

– Työllistämisen kynnys ei pienessä yrityksessä ainakaan madallu, jos tiedossa on vain lisää juridisia riitoja, Essayah arvioi.

Essayah kovisteli hallitusta kahdesti kysymällä paremman työllisyysreseptin perään. Hän myönsi ymmärtävänsä virherekrytointien tuomat ongelmat, mutta hallitus lähti purkamaan tilannetta ongelmallisimmasta päästä.

– Koeajan pidentäminen ja vastaavasti työntekijän karenssin lyhentäminen ja esimerkiksi osalta irtisanomisajasta maksettava korvaus olisivat parempia lääkkeitä virherekrytointien varalle kuin valmisteilla oleva juridinen hienosääntö, Essayah sanoi.

Eduskunta on käynyt räväkän ja tunnepitoisen keskustelun hallituksen työllisyyslinjauksista, jossa tähtäyspiste on koko keskustelun ajan ollut henkilöperusteisen irtisanomissuojan höllentäminen alle 10 työntekijän yrityksissä.

Oppositiopuolueista SDP:n lisäksi perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto ovat esittäneet ja aikovat äänestää hallitukselle epäluottamusta huomenna.

Kristillisdemokraatit ja Rkp eivät vielä kertoneet lopullista kantaansa.

Ylös