Puolueiden painotukset näkyvät selvimmin budjetissa: Lapsiperheet, ikäihmiset ja yrittäjät hyötyvät KD:n vaihtoehdosta

24.10.2018 klo 11:37 Politiikka Samuli Rissanen

Oppositiopuolueet julkistavat nyt kilvan vaihtoehtobudjettejaan, joista voi lukea puolueiden painotukset euromääräisesti. Lapset, nuoret ja lapsiperheet ovat olleet KD:n politiikan keskiössä puolueen jo vuodesta 1997 lähtien julkistamassa budjettivaihtoehdossa.

Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetti on kädenojennus lapsiperheille ja ikäihmisille, joiden asema on indeksijäädytysten ja etuuksien leikkausten jäljiltä heikentynyt.

Terveyden edistäminen ja ilmastonmuutoksen torjunta näkyvät niinikään KD:n vaihtoehdossa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ja puolueen puheenjohtaja Sari Essayah esittelivät eduskunnassa medialle kustannusneutraalia budjettiaan, jossa esitetyille menoille on etsitty korvaava rahoitus.

Budjetti on jopa rahtusen ylijäämäinen hallituksen esitykseen verrattuna. Euromääräisesti suurimmat satsaukset menevät lapsiperheille ja ikäihmisille sekä koulutukseen, erityisesti varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen, jossa ryhmäkokoja piennettäisiin 50 miljoonalla.

– Esitämme tuloverotuksen lapsivähennyksen palauttamista, lapsilisän tasokorotusta sekä 1 000 euron vauvarahaa lapsen saaville perheille, Essayah kertoo.

Opintorahaan ja opintotuen huoltajalisään esitetään korotuksia. Myös tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta nousee vahvasti esiin.

– Tarvitaan lisää rahoitusta, jotta saamme tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kautta uusia kasvuyrityksiä ja työllisyyttä

– Tarvitaan lisää rahoitusta, jotta saamme tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kautta uusia kasvuyrityksiä ja työllisyyttä, Östman kertoo.

Menolisäysten kattamiseksi KD esittää sokeriveron käyttöönottoa, alkoholiveron lisäkorotusta sekä työmarkkinajärjestöjen verotuen rajaamista. Kasvaviin asumistukimenoihin puolue puuttuisi palauttamalla varallisuus- ja asuntorajoituksia. (Kuva:Kristiina Kunnas)

Ikäihmisten asema on lapsiperheiden lisäksi puolueen keskeisiä teemoja vaihtoehtobudjetissa ja tulevissa vaaleissa. KD korottaisi kansaneläkettä ja takuueläkettä. Samalla kevennettäisiin eläkkeiden verotusta eläketulovähennyksen kautta. Lääkekorvauksiin varattuja määrärahoja nostettaisiin.

Hedelmien ja vihannesten arvonlisäverotusta kevennettäisiin nykyisestä 14 prosentista alempaan 10 prosentin verokantaan. Kansanterveydellisten vaikutusten lisäksi ”hevi-ale” olisi tärkeä askel ilmastotalkoissa.

– Jos kansalaisten ruokavaliossa kasvisten määrä lisääntyisi, näkyisi se esimerkiksi diabeteksen aiheuttamien kulujen vähentymisessä

Menolisäysten kattamiseksi KD esittää sokeriveron käyttöönottoa, alkoholiveron lisäkorotusta sekä työmarkkinajärjestöjen verotuen rajaamista. Kasvaviin asumistukimenoihin puolue puuttuisi palauttamalla varallisuus ja asuntorajoituksia.

– Jos kansalaisten ruokavaliossa kasvisten määrä lisääntyisi, näkyisi se esimerkiksi diabeteksen aiheuttamien kulujen vähentymisessä, kansanedustaja Päivi Räsänen arvioi.

Essayah puolestaan muistutti, että sokeriveron käyttöönotosta saavutettiin tällä vaalikaudella jo konsensus, mutta asia on juuttunut valtiovarainministeriöön.

KD:n vaihtoehtobudjetti sisältää yhteensä 818,6 miljoonana euron lisäpanostuksia ja veronkevennyksiä. Valtion taloutta vahvistetaan samalla 825,5 miljoonan euron edestä veronkorotuksilla ja säästöillä.

Kristillisdemokraatit ovat hyödyntäneet budjettilaskelmissaan eduskunnan tietopalvelua. Oman budjettivaihtoehtonsa KD on esittänyt jo vuodesta 1997.

Ylös