”Olet vapaata riistaa” – puoluesihteeri Asmo Maanselän mielestä puheenjohtajuus on rankin tehtävä

25.10.2018 klo 12:05 Politiikka Kristiina Kunnas

– Olemme kaikesta eri mieltä, mutta silti hyvät kaverit, kertoo Jyväskylän kaupunginvaltuustoon samaan aikaan vuonna 2008 Touko Aallon kanssa valittu Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä. – Puolueen puheenjohtajuus on ehkä Suomen rankin tehtävä.

– Toivon sydämestäni, että Touko toipuu ja palaa taas Jyväskylän kaupunginvaltuustoon, kun sen aika on, kannustaa valtuustotoveri Tomi Kuosmanen.

– Uutinen Touko Aallon väsymisestä ja sairaudesta saa varmasti jokaisen meistä kiinnittämään huomiota omaan ja lähimmäistemme jaksamiseen liittyviin seikkoihin.

– Toivon Toukolle kaikkea hyvää näiden vaikeiden hetkien keskelle, Kuosmanen sanoo.

Kristillisdemokraattien 2. varapuheenjohtaja Tomi Kuosmanen on Touko Aallon valtuustotoveri Jyväskylän kaupunginvaltuustossa. – Toivon sydämestäni Toukolle toipumista, Kuosmanen sanoo. (Kuva Kristiina Kunnas)

Tomi Kuosmanen on myös Kristillisdemokraattien 2. varapuheenjohtaja. Hän muistuttaa, että Aalto on ainoa keskisuomalainen puoluejohtaja.

– Jokainen maakunta tarvitsee puolestapuhujia. Toukon suosio nosti Jyväskylän valtuustossa Vihreät suurimmaksi puolueeksi. Yhteistyömme Vihreiden kanssa kaupunginhallituksessa valtuustossa on ollut hyvää. Vaikka olemme hyvin kaukana toisistamme monissa arvokysymyksissä, Jyväskylän kaupungin menestyminen on yhteinen asiamme, Kuosmanen toteaa.

Puoluesihteeri Asmo Maanselkä tuli 2008 valituksi Jyväskylän kaupunginvaltuustoon samaan aikaan Touko Aallon kanssa.

– Tunnen Touko Aallon harvinaisen läheltä, kun pääsimme samaan aikaan Jyväskylän valtuustoon uusina valtuutettuina.

– Siitä lähtien olemme olleet lähes kaikesta eri mieltä lehtien palstoilla, mutta tavatessamme juttu ja huumori ovat luistaneet, Maanselkä kertoo.

Pitää siinä ihmisen olla jotenkin erikoinen, että ylipäätään sellaiseen työhön haluaa. – puoluesihteeri Asmo Maanselkä puolueen puheenjohtajan tehtävästä

Maanselkä ja Aalto ovat tehneet erilaisista näkemyksistään huolimatta yhteistyötä.

– Teimme eduskuntavaaleissa 2011 jopa yhteisen kampanjan, jossa käsiesitteessämme oli toisella puolella konservatiivi meikäläinen ja toisella puolella liberaali Touko Aalto. Kysyimme siinä Kumman puolen sinä valitset.

Maanselkä pitää puheenjohtajan tehtävää ehkä Suomen rankimpana.

– Puolueen puheenjohtajuus on rankka paikka, ehkä rankin virka Suomessa. Olet vapaata riistaa ja kaikkea toimintaa ja olemista arvioidaan ja arvostellaan julkisesti.

Maanselkä seurasi läheltä Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen kovat vuodet puheenjohtajana ja sisäministerinä.

– Räsäsen myllytystä läheltä seuranneena voin sanoa, että pitää siinä ihmisen olla jotenkin erikoinen, että ylipäätään sellaiseen työhön haluaa, Maanselkä pohtii.

– Tämä onkin näkynyt varsin kovana kiertona. Seitsemän vuoden puoluesihteeriaikanani kaikki puolueiden puheenjohtajat ovat vaihtuneet ainakin kerran ja useimmat kahteen kertaan.

Ylös