Tulorekisteristä voi nähdä ensi vuonna ajantasaisesti omat palkka-, eläke- ja etuustulonsa

29.10.2018 klo 10:57 Kotimaa Samuli Rissanen

Tulorekisterin suurin hyöty on palkkatietojen ilmoittamisen yksinkertaistuminen. Jatkossa maksetut palkat ilmoitetaan vain kerran yhteen paikkaan.

Ensi vuoden alussa otetaan käyttöön tulorekisteriin ilmoitetaan palkka-, eläke- ja etuustiedot. Tieto on tulorekisterissä ajantasaisesti yhtenä kokonaisuutena. Uusia tiedonsaantioikeuksia tulorekisteri ei silti luo.

Tulorekisteristä voi nähdä ensi vuonna ajantasaisesti omat palkkatulonsa. Palkanmaksajat ilmoittavat maksamansa palkat tulorekisteriin viiden päivän kuluessa palkkapäivästä. Työnantajat ja esimerkiksi kotitaloudet, jotka maksavat palkkaa, joutuvat siis muuttamaan ensi vuonna tapaa, jolla palkkatietoja ilmoitetaan.

– Tulorekisteri myös nopeuttaa viranomaisasiointia tulevaisuudessa, kun sama tieto on käytettävissä eri tahoilla ajantasaisesti ja digitaalisesti

Tulorekisterin suurin hyöty on palkkatietojen ilmoittamisen yksinkertaistuminen. Jatkossa maksetut palkat ilmoitetaan vain kerran yhteen paikkaan. Vielä tänä vuonna palkkatietoja ilmoitetaan eri viranomaisille erilaisten ilmoittamisrytmien mukaan ja eri palveluissa. Kaikki tämä poistuu tulorekisterin myötä.

– Palkkahallintoa on nyt mahdollista sujuvoittaa ja automatisoida huomattavasti. Jos omasta järjestelmästä on sähköinen yhteys tulorekisteriin, tieto virtaa sinne automaattisesti, kun palkat on laskettu. Aika, joka nykyisin käytetään palkkatietojen ilmoittamiseen, on mahdollista jatkossa käyttää muuhun.

– Tulorekisteri myös nopeuttaa viranomaisasiointia tulevaisuudessa, kun sama tieto on käytettävissä eri tahoilla ajantasaisesti ja digitaalisesti, Tulorekisteriyksikön johtaja Terhi Holmström kertoo.

Vuonna 2020 tulorekisterissä ovat palkkojen lisäksi tiedot eläkkeistä ja etuuksista

Palkkatietojen lisäksi tulorekisteriin ilmoitetaan vuodesta 2020 alkaen myös eläkkeet ja etuudet. Tulorekisterihanke on yksi nykyisen hallituksen kärkihankkeista.

Valtiovarainministeriön tavoitteena on digitalisoida julkishallinnon palveluita ja siten helpottaa ja nopeuttaa kansalaisten asiointia.

– Hyödyt näkyvät jo muutaman vuoden sisällä tavallisen kansalaisen elämässä. Tulorekisteri itsessään on mahdollistaja, mutta vaatii muutoksia viranomaisten toimintatavoissa ja lainsäädännössä, että sen tiedoista saadaan täysi hyöty irti, hankepäällikkö Arto Leinonen Valtiovarainministeriöstä kuvailee.

Ylös