Israelissa äänestettiin paikallisvaaleissa – Essayah paikan päällä Tiberiaksessa

31.10.2018 klo 17:57 Ulkomaat Merja Eräpolku

– Heräsin hieman ennen puoltayötä Tiberiaksen kaduilta kuuluvaan autojen tööttäilyralliin. Tajusin kyllä, että melu liittyi paikallisvaalien vaalivoiton juhlintaan. Aamulla selvisi, että kaupungin pormestariksi oli valittu istuvan pormestarin haastaja, kertoo KD:n puheenjohtaja Sari Essayah.

Sari Essayah on parhaillaan eduskunnan istuntovapaaviikolla vetämässä turistimatkaa Israelin Galileassa sijaitsevassa Tiberiaksen kaupungissa.

Essayah’n mukaan Israelin paikallisvaalien erikoisuus on niiden varsin löyhä kytkeytyminen valtakunnan tason politiikkaan ja muiden kuin puolueiden ehdokkaiden eli niin sanottujen riippumattomien ehdokkaiden menestyminen pormestarin vaaleissa.

– Meille kerrottiin, että monissa kaupungeissa erityisesti yrittäjät valitsevat oman ehdokkaansa, jonka valitsemisella pyritään varmistamaan ”yrittäjäystävälliset” päätökset kaupungissa. Samoin suvut ja uskonnolliset ryhmät katsovat mieleisensä ehdokkaan.

– Valtakunnan tasolla politiikan tarkkailijat lähinnä katsovat paikallisvaaleista hyvin menestyneitä ja selkeästi valtakunnan politiikkaan tähyäviä ehdokkaita, joiden uskotaan asettuvan ehdolle seuraaviin parlamenttivaaleihin Knessettiin, Essayah kertoo.

Tiberiaksessa protestivaalit

– Öinen juhlinta Tiberiaksessa johtui siitä, että pormestarivaalit voitti istuvan pormestarin haastaja, ei-uskonnollisten juutalaisten suosikki Ron Koubi, joka sai ensimmäisessä vaalissa peräti 52 prosenttia äänistä. Tulos oli yllätys ja vuosien ahkeran ruohonjuuritasolla tehdyn kampanjoinnin tulos, kertoo museonjohtaja Irit Ahdoot.

Ahdoot on seurannut tarkkaan Tiberiaksen kaupungin päätöksentekoa. Hänen mukaansa monet äänestäjät olivat pettyneet viisi vuotta johdossa olleeseen pormestari Yossi ben Davidiin, joka oli liittoutunut hyvin konservatiivisten ryhmien kanssa.

– Kaupungin elinkeinoelämä on kärsinyt esimerkiksi hyvin tiukkojen sapattimääräysten vuoksi. Turismin kehittäminen on laiminlyöty ja muun muassa kaupungin roskaisuus on näkyvää.

Ahdootin mukaan Tiberias on viime vuosina houkutellut alueelleen runsaasti ortodoksijuutalaisia, myös niin sanottuja ultra-ortodoksijuutalaisia, joilla on erilaisia etuoikeuksia. He elävät pitkälti sosiaalituilla suurine perheineen.

Äärikonservatiiviset ortodoksiryhmät ovat monilla alueilla vaa’ankieliasemassa Israelin politiikassa niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla. Vaatimus haredijuutalaisten etuoikeuksien leikaamiseksi on voimakas.

Myös 17-vuotiaat äänioikeutettuja

Israelin paikallisvaaleissa on yli 6,5 miljoonaa äänioikeutettua. Koska ennakkoäänestysmahdollisuutta ei ollut, oli tiistai 30. lokakuuta yleinen vapaapäivä. Useimmat äänestyspaikat olivat auki aamuseitsemästä iltakymmeneen. Toisin kuin parlamenttivaaleissa, myös 17-vuotiaat kansalaiset ovat äänioikeutettuja paikallisvaaleissa.

Paikallisvaaleissa valitaan kaupunginvaltuustot ja pormestari. Jos kukaan pormestariehdokkaista ei saa vähintään 40 prosenttia äänistä, suoritetaan uusintavaali parin viikon päästä kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken.

Haifaan ensimmäinen naispormestari

Työväenpuolueen ehdokas tohtori Einat Kalisch Rotem teki historiaa Haifassa, sillä hänet valittiin ensimmäisenä naisena yhden Israelin isoimman kaupungin pormestariksi. Myös haredijuutalaiset eli ortodoksijuutalaisten vanhoillisin haara tuki Rotemin valintaa vastustaakseen vuodesta 2003 pormestarina ollutta Yahavia, kertoi maan suurin sanomalehti Jerusalem Post.

Sen sijaan maan suurimmassa kaupungissa Tel Avivissa herättiin keskiviikkona saman pormestarin valtaan. Viimeiset 20 vuotta kaupunkia johtanut Ron Huldai sai kaupunkilaisilta riittävän tuen jatkoon.

Maan pääkaupungissa Jerusalemissa kaupunginvaltuutetut Moshe Lion ja Ofer Berkovitch päätyivät toiselle vaalikierrokselle. Kumpikaan ei saanut tarvittavaa 40 prosenttia äänistä. Pääministeri Netanyahun suosikki Ze’ev Elkin sai vain viidenneksen äänistä ja tippui jatkosta. Äänimäärissä kakkosena oleva Berkovitch toivoi haredijuutalaisten tukevan häntä voittoon.

 

Ylös