Israelissa metsitetään aavikoituneita alueita – Essayah tutustui hankkeeseen Galileassa

4.11.2018 klo 12:08 Ulkomaat Merja Eräpolku

Israelissa on nykyisin enemmän puita kuin 1900-luvun alussa. Keren Kayemeth LeIsrael -ympäristöjärjestön istuttamat metsät valtaavat takaisin eroosiosta kärsinyttä maata. KD:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah tutustui ja myös osallistui suomalaisen turistiryhmän kanssa metsänistutustyöhön.

Suomalaiset istuttivat reilut parikymmentä sypressin ja pinjan taimea maahan Lavin metsäalueella, joka sijaitsee lähellä Nasaretia Tiberiaksesta Haifaan johtavan tien varrella Keski-Israelissa.

– Oli hieno kokemus päästä näkemään työtä paikan päällä. Eduskunnan Israel-ystävyysryhmä tapasi alkuvuodesta Keren Kayemeth LeIsrael’n kansainvälisen yhteistyön päällikön Karine Bolton Laorin ja järjestön Suomen osaston puheenjohtajan Ethel Salutskijn, joka ehdotti mahdollisuutta tutustua työhön Galileassa, Sari Essayah kertoo.

– Yhden puun hinta on 15 euroa. Osallistua voi toki myös lahjoituksella kotimaasta käsin, hän muistuttaa.

– Yksi puu poistaa ilmasta keskimäärin 1500 kg hiilidioksidia ja näin estää ilmastonmuutosta. Puu tuo elämää autiomaahan, iloitsee sypressin istuttanut matkatoveri Esa Erävalo.

Vuonna 1901 perustettu ja maailman vanhimpiin ympäristöjärjestöihin kuuluva Keren Kayemeth LeIsrael on työskennellyt Israelin luonnon puolesta istuttamalla yli 240 miljoonaa puuta eroosiosta kärsineille alueille ja ojittamalla suoalueita. Ihmiset ympäri maailman ovat auttaneet israelilaisia tässä haasteessa KKL:n avulla.

Israelin kehittämää ympäristötekniikkaa hyödynnetään maailmanlaajuisesti.

Negevin autiomaassa aikaansaatu tuotanto on varmistanut, että Israel tänä päivänä on 90-prosenttisesti omavarainen. Yli 40 prosenttia tuotannosta menee vientiin. Viime aikoina on keskitytty kehittämään korkean teknologian kasvihuoneita, joiden avulla luodaan taloudellista turvaa uusille alueille.

– Uutta teknologiaa on saatava käyttöön, jotta voitaisiin hyödyntää murtovettä, tehdä juomavettä suolavedestä ja kierrättää viemäristön vesi, järjestö tiedottaa.

Esa Erävalo osallistui metsänistutukseen Israelin Galileassa 2.11.2018. Kuva: Merja Eräpolku

Israelin kehittämää ympäristötekniikkaa hyödynnetään maailmanlaajuisesti.

Metsäpalojen torjumiseksi KKL:n metsänhoitajat valvovat jatkuvasti maastoa. Heidän käytössään on uudenaikaisinta palontorjuntakalustoa sekä eri puolille Israelia rakennettuja palonvalvontatorneja. Tärkeäksi tehtäväksi on myös tullut tulipaloissa viime vuosina pahoin kärsineiden Israelin pohjoisten metsäalueiden elvyttäminen.

Vuosien mittaan Keren Kayemeth LeIsrael -järjestö on viljellyt yli 62 500 hehtaaria maata. Hedelmätön maaperä on muutettu viheriöiväksi maatalousmaaksi ja metsäksi.

Ylös