Kansainvälinen rukouspäivä kutsuu rukoilemaan yli 215 miljoonan vainotun kristityn puolesta

4.11.2018 klo 10:19 Kotimaa Samuli Rissanen

Kansainvälistä rukouspäivää vainotun seurakunnan puolesta vietetään tänään 4.11.2018. Suomessa päätapahtuma on Helsingin Vanhassa kirkossa.

– Rukoilkaa puolestamme, on vainottujen kristittyjen huuto kaikkialla maailmassa.

International day of prayer for the persecuted eli IDOP on päivä, jolloin kristityt yli 130 maassa seisovat kärsivien veljiensä ja sisartensa rinnalla rukouksessa vuosittain.

Maailmassa on yli 215 miljoonaa kristittyä, jotka kärsivät World Watch List 2018- listan mukaan vakavaa, hyvin vakavaa tai äärimmäistä vainoa.

Kristityt ovat suurin maailmalla vainottu ihmisryhmä. Tällä hetkellä yksi kahdestatoista kristitystä maailmassa joutuu uskonsa takia vakavan vainon kohteeksi. Maailmassa on yli 215 miljoonaa kristittyä, jotka kärsivät World Watch List 2018- listan mukaan vakavaa, hyvin vakavaa tai äärimmäistä vainoa.

Lähi-idässä ja Aasiassa peräti joka neljäs kristitystä joutuu kohtaamaan vakavaa vainoa.

Kristittyjä eniten vainoavien maiden lista on pysynyt viime vuodet liki muuttumattomana, sillä vaino on kasvanut viime vuosien aikana erityisesti radikaalin, poliittisen islamin ja uskonnollisen kansallismielisyyden lisääntymisen seurauksena.

Pohjois-Korea ja Afganistan saivat suurimmat pistemäärät kristittyjen vainoa mittaavassa World Watch List 2018 -listauksessa. Pohjois-Korea on ollut listan ykkönen yli 15 vuoden ajan. Maassa pelkän Raamatun tai sen osan omistaminen voi johtaa koko perheen tai suvun vainoamiseen, vankileiriin ja kidutuksiin.

Poliittisesti ja taloudellisesti hauraassa Afganistanissa kristittyjen tilanne on vaikeutunut ja on lähes yhtä huono Pohjois-Koreassa. Afganistan nousi viime vuonna listan kakkoseksi Somalian ohi edellisvuoden kolmossijalta.

– Pelkkä epäilys kääntymisestä kristityksi riittää Afganistanissa siihen, että suku tai viranomaiset voivat tappaa henkilön. Tämä alleviivaa sitä vastuuta, mikä turvapaikanhakijoiden päätöksiä käsittelevillä viranomaisilla on Suomessa, Open Doors Finland ry:n toiminnanjohtaja Miika Auvinen arvioi uskonnonvapaustilannetta tammikuussa 2018.

Vuoden 2018 IDOP-päätapahtuma pidetään Helsingin Vanhassa kirkossa tänään 4.11.2018 klo 17-20. Voit osallistua tapahtumaan myös videoyhteyden välityksellä klo 16:55 alkaen.

Ylös