Essayah pitää EPP:n kärkiehdokaskisaa perusteltuna: ”Komission muodostaminen on aloitettava jostain”

7.11.2018 klo 18:26 Politiikka Samuli Rissanen

Kärkiehdokkaita ei juuri tunneta omien maidensa ulkopuolella, eikä heistä välttämättä saada merkittävää nostetta vaaleihin. Essayah’n mukaan kärkiehdokaskisa kuitenkin avaa tulevan komission muodostamisen.

EPP-puoluekokous Helsingissä huipentuu huomiseen kärkiehdokaskisaan, jossa on mukana Saksan CSU-puolueen Manfred Weber ja kokoomuksen Aleksander Stubb.

Taustalla pohditaan kuitenkin, onko koko kärkiehdokasmenettelyllä varsinaista merkitystä. Kärkiehdokkaita ei juuri tunneta omien maidensa ulkopuolella, eikä heistä välttämättä saada merkittävää nostetta eurovaaleihin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah myöntää ongelman: monille suomalaisille Manfred Weber ja monet muut eurooppalaiset poliitikot eivät sano juuri mitään. Silti Essayah näkee, että kisalla on merkitystä tulevan komission muodostamista ajatellen.

– Jostain se muodostaminen on aloitettava, hän sanoo.

EPP::n puoluekokous on koko Euroopan valokeilassa, sillä suurimman poliittisen ryhmittymän kärkiehdokas on vahvoilla EU-komission johtoon.

Tässä mielessä EPP::n puoluekokous on koko Euroopan valokeilassa, sillä suurimman poliittisen ryhmittymän kärkiehdokas on vahvoilla EU-komission johtoon.

Alexander Stubbin tiimi on näkynyt ja kuulunut EPP:n puoluekokouksessa Messukeskuksessa ja sen liepeillä. Delegaatioista esimerkiksi Ruotsin kristillisdemokraatit ovat ilmoittaneet tukevansa Stubbia. (Kuva:Samuli Rissanen)

Essayah nostaa kisassa Manfred Weberin maanmiehensä Alexander Stubbin edelle, sillä Weberin edustama baujerilainen CSU on kristillisdemokraattien sisarpuolue ja siten enemmän hengenheimolainen.

Weberin voittoa pidetään hyvin todennäköisenä, sillä hän on saanut taakeseen isoimmat EPP:n delegaatioista.

Myös Stubbin taakse on ilmoittanut pienempiä delegaatioita, muun muassa Ruotsin kristillisdemokraatit.

EPP:n kärkiehdokaskisan lisäksi Essayah pitää tärkeän Saksan liittokansleri Angela Merkelin saapumista puoluekokoukseen. Merkeliltä hän odottaa linjauksia EPP:n ja EU:n tulevaisuudesta.

Ylös