Peter Östman uskoo, että Helsingin henki auttaa EPP:tä valitsemaan hyvän ja vahvan ehdokkaan EU:n johtopaikalle

7.11.2018 klo 12:40 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin taustatyö edesauttoi puolueen pääsemistä EPP:n täysjäseneksi. Tiellä oli monta estettä, mutta Östman nauttii nyt työnsä hedelmistä EPP:n puoluekokouksessa Helsingissä.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman aloitti EPP:n puoluekokouksensa Martens Centren aamiaispaneelisssa Helsingin Messukeskuksessa, jossa alusti työn murroksesta älylaitteiden aikakaudella.

Helsingin kokous on siinä mielessä kristillisdemokraateille historiallinen, että puolue pääsee nyt ensimmäistä kertaa täysjäsenenä ja äänestysoikeutettuna osallistumaan EPP:n puoluekokoukseen.

Kristillisdemokraattien tie EPP:n täysjäseneksi oli kivinen, vaikka kristillisdemokraattiset puolueet ovat luoneet perustan koko liikkeelle.

– Kokoomuskin viimein ymmärsi kristillisdemokraattien olevan osa EPP:tä

– Kokoomuskin viimein ymmärsi kristillisdemokraattien olevan osa EPP:tä, Östman kertoo prosessiin viime vaiheista.

Tarkkaan ottaen Kokoomuskin tuli mukaan EPP:hen vuoden 1991 aallossa, jossa jäseniksi tulivat myös brittikonservatiivit ja Ruotsin moderaatit.

Kokoomus piti Östmanin mukaan pitkään kiinni ajatuksesta, että EPP:hen voi kuulua vain yksi puolue jäsenmaata kohden. Toisaalta muista EU-maista saattoi ryhmään kuulua useampia kristillisdemokraattisia puolueita ja unionin itälaajentumisen jälkeeen näin tapahtui enenevässä määrin.

Kristillisdemokraatit on aktiivisesti työstänyt EPP-jäsenyyttään jo kymmenkunta vuotta sitten, mutta tuolloin hakemus hylättiin. Taustalla oli vaaliliitto perussuomalaisten kanssa vuoden 2009 eurovaaleissa.

Täsyjäsenyys tuli viimein tämän vuoden huhtkuussa. Östman on vaikuttanut taustalla koko ajan. Hän on osallistunut EPP.n kokouksiin vuosittain ja tuntee koko joukon EPP:n vaikuttajia.

Läheisimmät suhteet syntyivät EPP-veteraani Wilfried Martensiin (1931-2013). Hyvät suhteet ovat myös nykyiseen puheenjohtaja Joseph Dauliin ja Manfred Weberiin, joka kisaa Helsingissä Alexander Stubbin rinnalla EPP:n ehdokkuudesta EU-komission puheenjohtajakisassa.

Östman ei halua kommentoida itse kisaa, mutta kertoo kuitenkin, että EPP tarvitsee nyt vahvan johtajan, joka osaa koota ryhmän ääripäät saman varjon alle.

EPP-puolueiden joukossa on vahvan patriotismin ja populismin sävyttämiä puolueita, kuten Unkarin pääministeri Viktor Orbanin Fidesz-puolue ja toisessa ääripäässä kenties pohjoismaiset kokoomuspuolueet.

– Uskon, että EPP:ssä on tahtoa pitää kaikki puolueet mukana, kun tärkeä vaalivuosi lähestyy, Östman arvioi.

Hän luottaa, että hyvä Helsingin henki auttaa EPP:tä valitsemaan itselleen myös vahvan, kokoavan johtajan. Östmanin mukaan koko Eurooppa tarvitsee nyt tämänkaltaista johtajuutta.

EPP:n ehdokas komission puheenjohtajakisaan ratkeaa äänestyksessä huomenna. Kristillisdemokraatit ovat liputtaneet julkisesti Manfred Weberin ehdokkuuden puolesta.

Ylös