Ennakkosuosikki Weber esiintyi voittajan elkein ja sai EPP:n puoluekokousväeltä raivokkaat suosionosoitukset

8.11.2018 klo 11:58 Politiikka Samuli Rissanen

EPP:n kärkiehdokkudesta kisaavien Manfred Weberin ja Alexander Stubbin keskinäinen järjestys kävi selväksi viimeistään tänä aamuna, kun kaksikko piti viimeiset puheenvuoronsa. Stubb esiintyi vaivattomammin, mutta Weber keräsi raikuvat suosionosoitukset.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on tullut paikalle, osallistuu äänestykseen ja pitää linjapuheen.

EPP:n puoluekokousväkeä hemmoteltiin kahdella varsin korkeatasoisella ja eurooppalaista keskustaoikeistolaista arvomaailmaa syvälle luotaavalla puheella, kun sekä kokoomuksen Alexander Stubb että saksalaisen CSU-puolueen Manfred Weber pitivät viimeiset puheenvuoronsa.

Manfred Weber kandidaattipuheessaan torstaiaamupäivänä messukeskuksessa pidettävässä EPP-puoluekokouksessa. Euroopan kansanpuolue kokoustaa 7.–8. marraskuuta Helsingissä. (Kuva Kristiina Kunnas)

Kaksikon välinen kärkiehdokaskisa on jo käytännössä ratkennut Weberin hyvksi, ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin läsnäolo ikään kuin vahvisti asian. Merkel äänesti viimeistä kertaa EPP:n kärkiehdokkaasta liittokanslerina, sillä hän on kertonut vetäytyvänsä tehtävästä kuluvan kautensa lopuksi.

Rennommin ja vaivattommammin esiintynyt Alexander Stubb otti yleisön jo puheensa aluksi kohtaamalla puoluekokousväen lähes jokaisen omalla äidinkielellä. Ennakkosuosikki Weber sen sijaan piti puheenvuoronsa puhujanpöntöstä, mutta osoitti olevansa kisan vahvin voittajasuosikki keräämällä raikuvia suosionosoituksia.

– Me kristillisdemokraatit emme ole itsekkäitä, me kannamme globaalin vastuumme ja rakentaa parempaa Eurooppaa ja parempaa maailmaa

Yleisöön oli etukäteen jaettu ”Manfred for a better Europe” -kylttejä, joita heiluteltiinkin silloin tällöin.

EPP:n ryhmää parlamentissa johtava Weber puhui omakohtaisesti muistellen niin Brysselin terrori-iskun herättämiä pelkoja kuin elämää Baijerissa.

Ihmisten pitää Weberin mukaan tuntea Euroopassa, että heitä suojellaan. Tämä tarkoittaa ulkorajojen valvontaa ja laittoman maahanmuuton pysäyttämistä, mutta myös kunnianhimoista taistelua syöpää vastaan.
– Minun veljeni kuoli syöpään. Eurooppalaisina voisimme olla ensimmäisiä, jotka parantavat syövän.

Weberin mukaan Eurooppa kuuluu kaikille, mutta ääriajattelulle, populismille ja vihan ja pelon lietsonnalle hän ei nähnyt sijaa. Sellaiselle hän löysi esimerkkejä brexitistä sekä Puolan Laki ja oikeus (PiS) -puolueen ja Marine LePenin Front national-liikkeen kaltaisista suuntauksista.

EU:n toiminnan perustalla pitää Weberin mielestä olla yhteiset eurooppalaiset arvot, demokratia ja oikeusvaltioperiaate ja se, että politiikkaa tehdään jokaista eurooppalaista varten huolimatta taustasta.

Weber puolusti myös Euroopan kristillistä pohjaa ja uskonnonvapauden tärkeää periaatetta, jossa ei hänen mukaansa ole mitään vanhanaikaista.

Eurooppa täytyy pitää hänen mukaansa yhtenäisenä, minkä Weber lupasi siltojen rakentajana tehdä.

– Me kristillisdemokraatit emme ole itsekkäitä, me kannamme globaalin vastuumme ja rakennamme parempaa Eurooppaa ja parempaa maailmaa, hän sanoi.

Weber myös toisti, ettei Turkista voi tulla EU:n jäsentä.

Kärkiehdokkaasta äänestetään parhaillaan ja tuloksen odotetaan valmistuvan noin klo 13 tänään torstaina.

Ylös