Ruotsin KD:n ehdotus meni läpi – EPP vaatii EU:ta keskeyttämään palestiinalaisten tukemisen, kunnes mielivaltaiset pidätykset ja kidutukset loppuvat

8.11.2018 klo 12:51 Politiikka Kristiina Kunnas

Euroopan kansanpuolue antoi äänestyksessä tukensa ehdotukselle, joka vaatii Euroopan unionia keskeyttämään tukensa palestiinalaisille poliisivoimille, kunnes mielivaltaiset pidätykset ja kidutukset loppuvat. EU on palestiinalaisalueiden tärkeä taloudellinen tukija.

Helsingin Messukeskuksessa kokoustava Euroopan kansanpuolue EPP sai täysistunnossa äänestettäväkseen ehdotuksen Ruotsin Kristillisdemokraateilta.

– Vaadimme Euroopan unionia keskeyttämään tukensa palestiinalaisille poliisivoimille, kunnes palestiinalaishallinto lopettaa mielivaltaiset pidätykset ja kidutukset, totesi ruotsalaismeppi Lars Adaktusson puheessaan.

Palestiinalaishallinto ja Hamas syyllistyvät mielivaltaisiin pidätyksiin sekä vankien uhkailuun, väkivaltaan ja kidutukseen. Ne ovat HRW:n raportin mukaan rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Human Rights Watchin eli HRW:n raportti lokakuulta 2018 kertoo, että tilanne palestiinalaisalueilla Länsirannalla ja Gazassa on kestämätön. Palestiinalaishallinto ja Hamas syyllistyvät mielivaltaisiin pidätyksiin sekä vankien uhkailuun, väkivaltaan ja kidutukseen. Ne ovat HRW:n raportin mukaan rikoksia ihmisyyttä vastaan.

– Näitä tekoja ei voi missään tapauksessa hyväksyä, Adaktusson sanoi.

EU, Kanada, Norja ja Turkki yhdessä tukivat palestiinalaisalueita yhteensä lähes 12,5 miljoonalla eurolla vuonna 2017.

– EU:n pitää vaatia palestiinalaishallintoa tutkimaan kaikki syytökset mielivaltaisista pidätyksistä, väkivallasta ja kidutuksesta. Lisäksi EU:n pitää kiirehtää Israelia, palestiinalaishallintoa sekä Hamasia palaamaan rauhanneuvotteluihin, Adaktusson vetosi.

EPP-kongressi äänesti ehdotuksen puolesta lähes yksimielisesti.

– Eurooppalaiset veronmaksajat ovat palestiinalaisalueita tukiessaan välillisesti rahoittamassa myös sellaisia asioita, joita voidaan pitää rikoksina ihmisyyttä vastaan, arvioi Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah äänestystulosta.

– Euroopan parlamentin vuosinani EPP-ryhmä oli se, joka äänestyksissä laajasti, jopa yksimielisesti tuki Israelia ja tuomitsi palestiinalaishallinnon väärinkäytöksiä.

 

 

 

Ylös