Stubb vetosi EPP:n puoluekokoukseen: Tehkää henkilökohtainen valinta ja äänestäkää sydämellä

8.11.2018 klo 11:16 Politiikka Samuli Rissanen

Alexander Stubb vetosi tunteikkaalla puheellaan EPP:n puoluekokousväkeen vain hetki ennen äänestystä EPP:n kärkiehdokkuudesta.

Euroopan kristillisdemokraateista ja kansanpuolueista koostuvan EPP:n puoluekokous huipentuu parhaillaan äänestyseen europarlamentin suurimman ryhmän kärkiehdokkaasta tuelvaksi komission puheenjohtajaksi.

Viiimeisen viiden-kuuden viikon aikana ympäri Euroopaan käydyssä kisassa omia vaalivankkureitaan on kuljettanut saksalaisen CSU-puolueen Manfred Weber ja kokoomuksen Alexander Stubb.

Aamupäivän aikana puolueaktiivit kuulivat vielä kerran molempia ehdokkaita.

– Yhä usempi valtionpäämies Euroopassakin hallitsee pelolla ja vihalla

Kisan altavastaaja Stubb vetosi tunteikkaalla puheellaan puoluekokousväkeen, jotta he tekisivät salaisessa lippuäänestyksessä henkilökohtaisen valinnan.

– Äänestäkää sydämellä, Stubb kehoitti.

Stubb keskittyi EPP:n pioneeripolitiikkojen vastaansanomattomiin arvoihin, jotka ovat olleet Euroopan johtoaatteita toisen maailmansodan jälkeen. Niiden avulla kukistettiin sekä fasismi että kommunismi ja luotiin liberaali demokratia ja oikeusvaltio, joka pohjaa ihmisoikeuksiin ja tasa-arvoon.

– Nyt nämä arvot ovat haastettuina ulkoapäin, Stubb sanoi.

Hänen mukaansa maailma muuttui vuonna 2008. Finanssikriisin lisäksi Euroopassa on todistettu Georgian sota, Krimin valtaus ja pakolaiskriisi. Vuosi 2016 oli Stubbin mukaan eurooppalaisten arvojen kannalta vaikea vuosi,sillä Trumpin valinta ja brexit todistettiin silloin.

– Yhä usempi valtionpäämies Euroopassakin hallitsee pelolla ja vihalla, Stubb sanoi.

Hän näki myös Yhdysvaltain välivaaleissa presidentti Donald Trumpin retoriikassa pelottelua ja vihanlietsontaa.

Stubb on kampanjoinut näkyvästi Messukeskuksessa kokouksen ajan, vaikka jo pitkään on näyttänyt siltä, että selvä enemmistö puolueväestä on Weberin takana.

Äänioikeus on tänään 734 delegaatilla. Lähes kaikki isot delegaatiot ovat kertoneet tukevansa Weberia.

Tuloksen pitäisi olla selvillä noin ko 13.

Kärkiehdokaskisan ohella päivän odotetuin puheenvuoro kuullaan Saksan liittokanslerilta Angela Merkeliltä, joka vastikään kertoi luopuvansa puolueensa puheenjohtajuudesta.

Ylös