”KD:n vaihtoehto on parempi lapsiperheille, vanhuksille ja kansanterveydelle”

14.11.2018 klo 15:04 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä esittää vaihtoehtobudjetissaan toimenpiteitä, joilla parannetaan lapsiperheiden, sairaiden ja iäkkäiden asemaa sekä kohennetaan koulutusta ja tutkimusta.

Syntyvyys oli viime vuonna ennätyksellisen alhaisella tasolla. Kristillisdemokraatit haluavat puuttua asiaan.

–  Hallituksen mukaan mitkään yksittäiset toimenpiteet eivät ratkaise asiaa. Tämä on varmasti totta, mutta se ei kuitenkaan saa olla tekosyy sille, ettei tehdä mitään, kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoi.

Eduskunnassa puitiin tänään opposition budjettivaihtoehtoja, joissa puolueet linjaavat, kuinka rakentaisivat valtion ensi vuoden budjetin, josa saisivat itse päättää.

Kristillisdemokraattien vaihtoehdossa parannetaan lapsiperheiden taloudellista tilannetta ja luodaan tulevaisuuden uskoa.

Ryhmä esittää muun muassa lapsivähennyksen palautusta, lapsilisän tasokorotusta, 1000 euron kertaluonteista vauvarahaa perheille ja huoltajalisän korotusta.

Perhe-etuuksien korotusten lisäksi kristillisdemokraatit panostaisivat useita kymmeniä miljoonia varhaiskasvatuksen ja peruskoulun ryhmäkokojen pienentämiseen.

Östmanin mukaan Suomessa on myös voitava vanheta turvallisesti.

– Vanhustenhoidon tilanne pitää korjata ja toimeen pitää ryhtyä välittömästi. Esitämme rahoitusta 1000 uuden hoitajan palkkaamiseen

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mukaan vanhuksia sidotaan sänkyyn ja tainnutetaan lääkkeillä koska hoitohenkilökunnasta on pulaa monin paikoin.

– Vanhustenhoidon tilanne pitää korjata ja toimeen pitää ryhtyä välittömästi. Esitämme rahoitusta 1000 uuden hoitajan palkkaamiseen. Hoitajamitoitus pitää asettaa uudelleen niin, että voidaan taata hyvä ja inhimillinen hoito. Östman kertoi.

Kristillisdemokraatit kehittäisivät saattohoitoa koko maassa ja esittää hallituksen rokottamiin lääkekorvauksiin parannuksia. KD on puhunut sen puolesta, että maahan saatsisiin vanhusasiainvaltuutettu, joka puuttuisi epäkohtiin.

KD:n mielestä hallituksen esittämä korotus takuueläkkeeseen ei ole riittävä.

– Esitämme tuntuvaa 30 euron lisäkorotusta takuueläkkeeseen. Kansaneläkettä tulee samoin korottaa. Esityksemme mukaisesti myös eläkkeiden verotusta kevennettäisiin, Östman esittää.

KD:n vaihtoehdossa esitetään myös merkittäviä panostuksia koulutukseen: lisämäärärahaa yliopistoille, ammattikorkeakouluille ja ammatillisille oppilaitoksille.

– Opintorahaan esitämme tuntuvaa korotusta. Nuorten syrjäytymisen estämiseksi esitämme lisärahoitusta etsivään nuorisotyöhön, työpajatoimintaan ja oppisopimuskoulutukseen. Hyvän koulutuksen lisäksi tarvitsemme lisäpaukkuja tutkimukseen ja kehitykseen.

Tärkeimpiä tulolähteitä KD:n esityksessä ovat sokeriveron käyttöönotto ja alkoholiveron lisäkorotus.

– Esitämme työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden rajaamista. Viime vuosina räjähdysmäisesti kasvaviin asumistukimenoihin pitää puuttua ja esitämme niihin vanhojen rajoitusten palauttamista,  Östman kertoo.

 

Ylös