Kristillisdemokratian arvot ovat vastaiskua populismille

14.11.2018 klo 19:41 Politiikka Kristiina Kunnas

Yhteinen hyvä -seminaarissa juhlistettiin ensimmäistä suomalaista teosta kristillisdemokratiasta. Kirjan kirjoittaja Esa Erävalo sai kommentaattorikseen kokeneen mepin Eija-Riitta Korholan. – Nationalismi ja populismi ovat kasvussa, siksi on muistutettava niistä kristillisdemokraattisista arvoista joille Eurooppa ja puolueemme ovat rakentuneet, totesi ajatushautomo Martens Centren vierailija Gavin Synnot.

Ajatushautomo Kompassin ja Euroopan parlamentin suurimman ryhmän EPP:n ajatushautomon Martens Centren yhteistyö alkoi komeasti keskiviikkona 13.11. marraskaamoksen keskellä.

Päätoimittaja emeritus, lähes 30 vuoden uran Kristillisdemokraateissa tehnyt Esa Erävalo luennoi Yhteinen hyvä – johdatus kristillisdemokratiaan -uutuuskirjansa pohjalta. Erävalo ja kustantaja Ajatushautomo Kompassi tekivät historiaa julkaisemalla lokakuussa ensimmäisen suomenkielisen teoksen kristillisdemokratiasta.

Luentonsa ja kirjansa kommentaattoriksi Erävalo oli saanut Euroopan parlamentissa 15 vuotta (1999–2014) toimineen kokeneen mepin, filosofian tohtorin Eija-Riitta Korholan.

Erävalo on harvemmin puhuja, sillä hän on vaikuttanut ajattelijana, ideologina ja kirjoittajana. Tällä kertaa luento osui kaikin osin kohdallaan. Rauhallisesti mutta tiiviisti etenevä Erävalo sai siitä mielenkiintoisen, historiallisesti kattavan ja keskeisiin arvoihin kiteytyvän.

Seminaari pidettiin Suomen Kristillisdemokraattien historiassa juuri sopivana taitekohtana, sillä edellisellä viikolla 7.–8. marraskuuta Helsingin Messukeskuksessa oli koolla Euroopan kansanpuolueen eli EPP:n puoluekokous. Kolmen vuoden välein järjestettävä kongressi pidettiin ensi kertaa Suomessa, ja ensimmäistä kertaa täysjäsenenä oli mukana Sari Essayah’n luotsaama Suomen Kristillisdemokraatit omana äänivaltaisena delegaationaan.

– Näitte uutisista, miten suuri eurooppalainen kristillisdemokraattinen perheemme oli koolla Helsingissä,Essayah muistutti avajaispuheenvuorossaan.

Myös Ajatushautomo Kompassin hallituksen jäsen, ex-kansanedustaja ja tekniikan tohtori Sauli Ahvenjärvi toivotti seminaariväen tervetulleeksi.

– Erävalon kirja on jo neljäs julkaisumme, vaikka olemme toimineet vasta kolmatta vuotta, Ahvenjärvi kiitteli.

Ajatushautomo Martens Centren Gavin Synnott oli tullut Brysselistä seminaariin.

– Aloitamme ilolla yhteistyön Kompassin kanssa, Synnott totesi.

Martens Centre työskentelee keskusta-oikeistolaisten ajatushautomoiden kanssa. Vuosittain on yli 100 seminaaria ja tapahtumaa Euroopassa ja osin sen ulkopuolellakin.

Kristillisdemokraatit ovat arvoissa oikealla, taloudessa keskellä mutta sosiaalisesti vasemmalla. – Esa Erävalo lainasi professori Ilmari Helimäen sanoja

– Nationalismi ja populismi ovat nousussa, siksi haluamme muistaa ja muistuttaa niistä kristillisdemokraattisista aatteista, joille Eurooppa ja puolueemme ovat alunperin rakennetut, Synnot sanoi.

Erävalon luennossa kävi esiin, että kristillisdemokraattiset puolueet syntyivät toisen maailmansodan jälkeen vastaliikkeenä sosialismin nousulle ja leviämiselle. Tällä hetkellä kasvussa ovat puolestaan äärioikeistolaiset nationalistiset ja populistiset liikkeet. Kristillisdemokratia on vastavoima niille.

Erävalon sai aikanaan vakuuttuneeksi professori Ilmari Helimäen kiteytys kristillisdemokratiasta. Helimäki (1928–2013) istui pitkään Helsingin kaupunginvaltuustossa, ja oli yksi ensimmäisistä kristillisistä poliitikoista, joihin Erävalo 1980-luvulla tutustui.

– Kristillisdemokraatit ovat arvoissa oikealla, taloudessa keskellä mutta sosiaalisesti vasemmalla, Erävalo kertasi Helimäen sanoja.

 

Mitä Esa Erävalo ja Eija-Riitta Korhola sanoivat Yhteinen hyvä -seminaarissa – lue otteita

Lue lisää tekniikan tohtori, päätoimittaja Esa Erävalon luennosta ja filosofian tohtori Eija-Riitta Korholan kommenttipuheenvuorosta täältä

 

 

Ylös