KD:n kansanedustajat vetoavat Bulgarian uskonnonvapauden puolesta

16.11.2018 klo 19:29 Ulkomaat Merja Eräpolku

Bulgarian parlamentti hyväksyi lokakuussa ensimmäisessä käsittelyssä uskonnonvapautta säätelevän lakiehdotuksen, joka kaventaisi maan uskonnonvapautta huomattavasti ja asettaisi etenkin vähemmistöuskonnot eriarvoiseen asemaan. KD:n kansanedustajat ovat vedonneet Bulgarian valtiojohtoon uskonnonvapauden puolesta.

Läpi mennessään lakiehdotus merkitsisi valtion tiukkaa otetta uskonnollisista yhteisöistä ja uskonnonvapauden huomattavaa kaventumista maassa. Esimerkiksi uskonnollisissa yhteisöissä saisi julistaa ainoataan bulgarian kielellä ja uskontoja saisi harjoittaa yhteisesti ainoastaan tarkoitukseen rekisteröidyissä tiloissa, todetaan esitetyn lain epäkohdista KD:n kansanedustajien lähettämässä vetoomuksessa.

Esityksen mukaan vain Bulgariassa suoritetun tutkinnon omaava henkilö voisi toimia esimerkiksi pastorina ja ainoastaan yli 300 henkeä kattavat yhteisöt voisivat saada laillisen aseman. Lisäksi lainsäädäntö muun muassa estäisi lahjoitukset ulkomailta uskonnollista toimintaa varten. Suunnitellut sakot lain rikkomisesta ovat huomattavan korkeita maan elintaso huomioiden.

– Laki asettaisi toteutuessaan uskonnot huomattavan eriarvoiseen asemaan, kannanotossa todetaan.

Lehtitietojen mukaan maan hallitus suunnittelee 15 miljoonan levan (noin 7,5 miljoonan euron) budjettia kahden suurimman uskontokunnan eli ortodoksikirkon pastorien ja muslimi-imaamien palkkojen maksuun. Toisaalta näin valtio myös saisi tiukan otteen edellä mainittujen uskontojen harjoittamisesta maassa.

Laki asettaisi toteutuessaan uskonnot huomattavan eriarvoiseen asemaan.

Lakiehdotuksen kuulemisille annettiin aikaa kuusi viikkoa ja määräaika päättyi tänään 16.11. Käytännössä kaikki Bulgarian uskontokunnat ovat vastustaneet lakiehdotusta kiivaasti mukaan lukien maan ortodoksikirkon johto. Aiheesta ovat vedonneet myös lukuisat kansalaisjärjestöt sekä uskonto- ja kirkkokunnat.

 

Ylös