Manfred Weber: Sodanjulistus itsekkyydelle ja populismille

17.11.2018 klo 21:20 Politiikka Samuli Rissanen

Pienestä baijerilaisesta kylästä läheltä Tsekin ja Itävallan rajaa on kotoisin insinööri Manfred Weber, 46. Hänet valittiin EPP:n puoluekokouksessa Helsingissä ehdokkaaksi tavoittelemaan Euroopan komission puheenjohtajuutta ensi keväänä.

Manfred Weber syttyi jo nuorena aikuisena puolustamaan eurooppalaista elämäntapaa ja arvoja. Helsingissä hän julisti sodan itsekkyyttä ja populismia vastaan.

–  Wildenburg on kotini, Saksa on maani, mutta Eurooppa on tulevaisuuteni, hän sanoo.

Yhteiskunnallisen uransa hän aloitti katolisen kirkon nuorisotyössä ja Baijerin Kristillissosiaalisen unionin CSU:n nuorisojärjestössä. Vain 29-vuotiaana Baijerin maakäräjille valittu Weber koki Eurooppa-herätyksen pian edustajatehtävänsä alettua.

– Se tuli kuin salamaniskusta, että ’tämä on sinun tulevaisuutesi, Manfred’, hän kertoo.

Eurooppalainen ura avautui jo 2004, kun Weber valittiin Euroopan parlamenttiin.

Nykyisin hän on suurimman eurooppapuolueen EPP:n ryhmäpuheenjohtaja Euroopan parlamentissa.

Marraskuiseen Helsinkiin Weber tuli tavoittelemaan EPP:n kärkiehdokkuutta, joka voi johtaa EU-komission johtopaikalle eurovaalien jälkeen. Hän kisasi kokoomuksen Alexander Stubbia  vastaan. Miehiä yhdistää EPP-puolueille ominainen keskustaoikeistolainen ideologia, mutta Weber liputti kampanjassaan vahvasti myös kristillisten arvojen puolesta.

Euroopan pitää kunnioittaa kristillistä arvopohjaansa, siinä ei ole mitään
vanhanaikaista – Manfred Weber

Hän edustaa kristillisdemokraattista CSU-puoluetta.

– Euroopan pitää kunnioittaa kristillistä arvopohjaansa, siinä ei ole mitään vanhanaikaista, aktiiviseurakuntalaisena tunnettu Weber sanoo.

Hän puhuu mielellään eurooppalaisen elämäntavan ja arvojen puolesta, joihin sisältyvät demokratia, sosiaalinen markkinatalous, tasa-arvo, ihmisoikeudet, oikeusvaltioperiaate ja eri vapaudet, kuten uskonnon- ja lehdistönvapaus.

Nyt eurooppalaisten arvot on haastettu yhtäältä Venäjän ja Kiinan ja toisaalta Trumpin Yhdysvaltojen suunnalta.

– Niiden intresseissä on heikompi EU, Weber arvioi.

Eurooppa kuuluu hänen mukaansa kaikille, mutta ääriajattelulle, populismille, vihan ja pelon lietsonnalle Weber ei näe sijaa. Sellaiselle hän löysi esimerkkejä brexitistä sekä Puolan Laki ja oikeus (PiS) -puolueesta ja maahanmuuttovastaisen Marine LePenin Front national -liikkeen kaltaisista suuntauksista.

Eurooppa täytyy pitää hänen mukaansa yhtenäisenä, minkä Weber lupasi sillanrakentajana tehdä.

– Me kristillisdemokraatit emme ole itsekkäitä, me kannamme globaalin vastuumme ja rakennamme parempaa Eurooppaa ja maailmaa, hän sanoi.

Myös EU:n toiminnan pitää heijastaa yhteisiä eurooppalaisia arvoja, demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta ja sitä, että politiikkaa tehdään jokaista eurooppalaista varten huolimatta taustasta.

Turkista ei hänen mielestään voi näillä näkymin tulla EU:n jäsenmaata.

Ihmisten pitää Weberin mukaan tuntea Euroopassa, että heitä suojellaan. Tämä tarkoittaa ulkorajojen valvontaa ja laittoman maahanmuuton pysäyttämistä, mutta myös kunnianhimoista taistelua syöpää vastaan.

– Veljeni kuoli syöpään. Eurooppalaisina voisimme olla ensimmäisiä, jotka parantavat syövän, hän väläytti.

Ylös