Aki Ruotsala: ”EPP otti askeleen kohti juuriaan”

18.11.2018 klo 12:20 Politiikka Kristiina Kunnas

– Puoluekokouksessa oli aistittavaissa EPP:n vahvaa sitoutumista sen kristillisdemokraattisiin arvoihin, arvioi Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja Aki Ruotsala Helsingissä käydyn kokouksen antia.

Aki Ruotsala osallistui Euroopan parlamentin keskusta-oikeistolaisen ryhmän EPP:n kokoukseen yhtenä sen suomalaisdelegaatista. Yhteensä puoluekokouksessa oli yli 600 edustajaa, joista suomalaisia 16.

Kokoomus ja Suomen Kristillisdemokraatit ovat EPP:n jäseniä. KD pääsi täysjäseneksi tämän vuoden huhtikuussa.

Ruotsalan ohella KD:n äänivaltaiset delegaatit puoluekokouksessa olivat puheenjohtaja Sari Essayah, 1. varapuheenjohtaja Tiina Tuomela sekä puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

Aki Ruotsala iloitsee siitä, että useassa valtionpäämiestasoisessa puheenvuorossa painottuivat EU:n perustajien Konrad Adenauerin ja Alcide De Gasperin ajatukset Unionin perustasta sekä sitoutuminen Euroopan kristilliseen perintöön.

– Minulle kristillisdemokraattina nämä asiat ovat olleet aina keskeisiä arvoja poliittisessa ajattelussani. Kokouspaikalla huomasin, että suomalaisesta arvoliberaalista keskustelukulttuurista poiketen Euroopassa ja erityisesti EPP:ssa kristillisdemokratialla on vahva asema. Olo oli kotoinen, Ruotsala analysoi.

Kokouspaikalla huomasin, että suomalaisesta arvoliberaalista keskustelukulttuurista poiketen Euroopassa ja erityisesti EPP:ssa kristillisdemokratialla on vahva asema. Olo oli kotoinen. – EPP-puoluekokouksessa edustajan ollut Aki Ruotsala

–  Tunnelma kokouksessa oli innostava ja yhtenäisyyttä korostava.

Kokouksen mediahuomio keskittyi kokoomuksen Alexander Stubbin ja Baijerin CSU:n Manfred Weberin väliseen mittelyyn paikasta Spitzenkandidaatiksi, eli EPP:n kärkiehdokkaaksi komission johtoon.

Kristillisdemokraateilta tuli tukea Weberin valinnalle Kokoomuksen kampanjoidessa Stubbin puolesta.

– Ryhmämme kanta perustui kokonaisharkinnalle, jossa kristillisdemokraattinen arvomaailma ja yhteinen näkemys Euroopan tulevaisuudesta painoivat vaakakupissa, Aki Ruotsala perustelee.

– Weberin rakentava ja innostava esiintyminen, tavallisuus, sekä kiertelemätön kristillinen taustavire tekivät moneen vaikutuksen. Stubb teki hienon kampanjan, joka oli kirittämässä Weberiä. Ilman tätä kokouksen anti olisi ollut köyhempi. Samalla päästiin käymään aitoa arvokeskustelua EPP:n suunnasta.

KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä uskoo Stubbin tähtäävän johonkin korkeaan tehtävään Euroopassa. Kisassa EPP-ryhmän ehdokkaasta komission puheenjohtajaksi tuli näkyvyyttä, kun Stubb kiersi viiden viikon aikana kaikki 27 EU:n jäsenvaltiota.

– Euroopan mediassa Stubbia on nimitetty vasemman laidan liberaaliksi, vaikkei hän millään tavalla korostanutkaan omia näkemyksiään tässä kampanjassa, ja piti vaalissa hyvin maltillisen puheen, Maanselkä toteaa.

Ruotsalan mielestä Stubb osoitti olevansa hyvä kilpailija ja esiintyjä sekä eurooppalainen kosmopoliitti.

– Näitä ominaisuuksia toivoisin näkeväni henkilössä, joka nimitetään uudeksi EU:n ulkosuhteiden korkeaksi edustajaksi, Ruotsala sanoo.

Ruotsala kertoo oman innostuksensa EU-politiikkaan syttyneen jo hyvin

– KD Nuorten puheenjohtajuus avasi ovet EPP:n nuorisojärjestöön YEPP:iin, jonka toiminnassa olin vuosina 2011-2015.

– Nyt aistittavissa oli jälleen samanlaista kihelmöintiä kun kongressi tarjosi hienon tilaisuuden keskustelulle Euroopan haasteista, arvoista ja tulevaisuudesta vaikutusvaltaisessa kansainvälisessä seurassa.

– Tunne siitä, että EU:lla on tulevaisuutta, on vahva.

 

Ylös