KD ei ollut seurakuntavaaleissa mukana, mutta moni puolueaktiivi tuli valituksi – Tanus ja Tuomela ääniharavina

19.11.2018 klo 20:19 Kotimaa Merja Eräpolku

– Tosi moni kristillisdemokraatti meni seurakuntavaaleissa läpi ja se on hieno asia, iloitsee puolueen varapuheenjohtaja Tiina Tuomela.
KD ei puolueena osallistunut seurakuntavaaleihin, mutta on kannustanut aktiivejaan mukaan ehdokaslistoille. Monet heistä tulivat valituksi.

Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaaleissa 18. marraskuuta valittiin noin 8300 luottamushenkilöä 384 seurakuntaan. Heidän joukossaan on lukuisia aktiivisia kristillisdemokraatteja, joista useimmat olivat ehdolla poliittisesti sitoutumattomilla aktiivisen seurakuntaväen listoilla.

Lastentautien erikoislääkärinä työskentelevä Tiina Tuomela tuli itse valituksi Vantaan yhteiseen kirkkovaltuustoon toiselle kaudelle 153 äänellä Rekolan seurakunnan ääniharavana.

– Olen kokenut, että kaupunginvaltuusto ja kirkkovaltuusto antavat laajaa perspektiiviä alueen asioihin. Esimerkiksi hätämajoitusaloitteeni käsiteltiin molemmissa.

– Erityisesti diakoniatyön koen tärkeäksi ja toivonkin voivani jatkaa yhteisen seurakuntatyön johtokunnan puheenjohtajana, Sanasta Elämään –ehdokaslistalta valittu Tuomela kertoo.

Tampereella seurakuntavaalien ääniharavaksi nousi kansanedustaja, erikoislääkäri Sari Tanus Messukylän seurakunnasta. Hän pääsi yhteiseen kirkkovaltuustoon 240 äänellä Elävä seurakunta -listalla.

Haluamme kertoa uskosta tuoreella tavalla ja kutsua jokaista seurakuntaan.

– Itsellä on nöyrä ja kiitollinen mieli luottamuksesta. Erityisen iloinen olen perustamamme aivan uuden Elävä Kirkko -valitsijayhdistyksen hyvästä menestyksestä. Toimme lehti-ilmoituksessakin esiin, että uskomme elävään Jumalaan. Haluamme kertoa uskosta tuoreella tavalla ja kutsua jokaista seurakuntaan, vahvistaa aitoa yhteisöllisyyttä, kristillistä kasvatusta sekä auttamis- ja lähetystyötä, Tanus kertoo valitsijayhdistyksen tavoitteista.

– Olimme ainut valitsijayhdistys, joka toi esiin, että kirkollisen vihkiminen ja avioliiton siunaaminen tulee säilyttää miehen ja naisen väliseen avioliittoon, hän lisää.

Myös liperiläinen kunnanvaltuutettu, sosionomi Maija Silvennoinen pääsi valtuustoon seurakuntansa ääniharavana 69 äänellä. Sitoutumattomien listalta valittu Silvennoinen on ollut aiemmin varavaltuutettu ja työskennellyt sekä palvelutyön että kasvatustyön johtokunnan puheenjohtajana.

– Ehdokaslistamme yhteinen teema oli Sana eläväksi kaikille. Ihmisiä ei pidä lokeroida, vaan jokainen tarvitsee Sanaa elämässään.

Kun kirkot tyhjenevät, pitää toimintaa ja sanomaa viedä sinne, missä ihmiset ovat.

– On tärkeää, että seurakunta menee sinne, missä ihmisetkin ovat. Toiset eivät koskaan tule kirkkoon, mutta heitä voidaan tavoittaa vaikkapa järjestämällä Kauneimmat joululaulut paikalliseen pubiin, kuten täällä on tehty.

– Kun kirkot tyhjenevät, pitää toimintaa ja sanomaa viedä sinne, missä ihmiset ovat, Silvennoinen korostaa.

Kristillisen kasvatuksen tilanne on myös iso huolen aihe.

– Kristilliset perusarvot näkyvät heikosti päivähoidossa ja koulussa. Monissa perheissä ei lapsille ole kristillistä kasvatusta. Seurakunnan toiminnan tulisi tavoittaa lapsiperheitä esimerkiksi siten, että tehdään yhteistyötä eri järjestäjätahojen kanssa laskiaistapahtuman toteuttamisessa.

Olen mukana ennen kaikkea kirkon keskeisen ydinsanoman säilyttämisen ja kaikkien lähetysjärjestöjen työn tukemisen takia.

Espoon kaupunginvaltuuston jäsen, erikoislääkäri Kaarina Järvenpää on toiminut Espoon yhteisessä kirkkovaltuustossa jo yli 20 vuoden ajan. Ensi kerran hänet valittiin kirkkovaltuuston paljon ennen kuntapolitiikkaan lähtemistä. Nyt hän sai Olarin seurakunnan toiseksi suurimman äänisaaliin eli 150 ääntä Yhdessä matkalla – Missio Olari -ehdokaslistalla.

– Olen mukana ennen kaikkea kirkon keskeisen ydinsanoman säilyttämisen ja kaikkien lähetysjärjestöjen työn tukemisen takia. Espoossa saatiin viime kauden alussa palautettua rahat kaikille virallisille lähetysjärjestöille. Toivottavasti saadaan linja säilymään myös uudessa kirkkovaltuustossa, Järvenpää kertoo.

Ylös