Hallitukselta vaaditaan ripeitä ja kunnianhimoisia ilmastotekoja-Sipilä kutsui puoluejohtajat koolle

20.11.2018 klo 12:14 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeri Juha Sipilä on kutsunut koolle kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelemaan siitä, miten ilmastopolitiikan suuntaa pitäisi muuttaa. Taustalla ovat tutkijoiden entistä kovemmat vaatimukset päästöjen leikkaamiseksi.

Eilen julkistetun Sitran selvityksen mukaan Suomen on mahdollista vähentää päästöjään 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Tämä vaatii kuitenkin selkeää poliittista ohjausta.

Sitra viestitti, että hallitukselta tarvitaan nyt ripeitä toimia ja entistä kunnianhimoisemmat suunnitelmat.

– Sen tulisi sitouttaa Suomi 60 prosentin päästövähennystavoitteeseen vuoteen 2030 mennessä, matkalla kohti hiilineutraaliutta 2030-luvun kuluessa, jolloin päästöjen ja nielujen tulisi olla tasapainossa, Sitran asiaa koskeneessa tiedotteessa vaaditaan.

Sitran selvitys osoittaa, että Suomi pystyy teknisesti ja taloudellisesti saavuttamaan nykytavoitteita suuremmat päästövähennykset.

Suomen päästöjä voitaisiin myös vähentää miltei puolella sellaisin toimin, joista ei koidu elinkaarensa aikana lisäkustannuksia tai jotka jopa tuovat säästöjä. Erityisesti tuulivoima ja liikenteen sähköistyminen tarjoavat Suomelle mahdollisuuden vähentää päästöjä kustannustehokkaasti.

– Päästöjen nopea vähentäminen on välttämätöntä tai muuten ilmastonmuutoksen kustannukset karkaavat käsistä. On päättäjistämme kiinni, toimivatko he välittömästi ja johdattavat Suomen oikealle polulle. Päätöksiä tarvitaan heti, sillä tarvittavien suurten muutosten toteutus vie aikaa,  Sitran johtaja Mari Pantsar arvioi.

– Keskeisin asia ilmastonmuutoksen torjunnassa on fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen ja niistä luopuminen kokonaan. Tulevaisuuden energiantuotanto on toivottavasti yhä hajautetumpaa ja toimintavarmempaa, KD:n puheenjohtaja Sari Essayah arvioi ilmastopolitiikan tulevaisuuden suuntaa lokakuussa. (Kuva:Olavi Kietäväinen)

Kuin käskystä pääministeri Juha Sipilä on kutsunut puoluejohtajat koolle Kesärantaan keskustelemaan siitä, miten ilmastopolitiikan suuntaa pitäisi muuttaa. Mukana on kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Kristillisdemokraatit kannattavat esimerkiksi kivihiilen käytöstä luopumista

Kristillisdemokraatit kannattavat esimerkiksi kivihiilen käytöstä luopumista.

– Keskeisin asia ilmastonmuutoksen torjunnassa on fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen ja niistä luopuminen kokonaan. Tulevaisuuden energiantuotanto on toivottavasti yhä hajautetumpaa ja toimintavarmempaa, KD:n puheenjohtaja Sari Essayah arvioi.

Kristillisdemokraatit on esittänyt vaihtoehtobudjeteissaan panostuksia ilmastonmuutoksen tutkimuksen ja sitä hillitsevän teknologian kehittämiseen. Essayah’n mukaan puolue suhtautuu ennakkoluulottomasti kaikkiin kestävän kehityksen mukaisiin energiantuotantoratkaisuihin.

– Tulemme esittämään mahdollisissa hallitusneuvotteluissa koulutus- ja tki-rahojen lisäämistä, Essayah kertoi tavoitteista lokakuussa.

Kristillisdemokraattien mielestä ilmastotalkoot ovat myös arjen tekoja. Kristillisdemokraatit esittävät vuoden 2019 vaihtoehtobudjetissaan hedelmä- ja vihannestuotteiden arvonlisäverotuksen laskemista 50 miljoonalla eurolla. Sillä ohjataan kulutustottumuksia terveelliseen suuntaan ja samalla hillitään ilmastonmuutosta.

Ylös