Helsingin Kristillisdemokraatit: Keliakiakorvaukset saatava takaisin

19.11.2018 klo 08:45 Politiikka KD Lehti

Kristillisdemokraattien Helsingin piiri vaatii syyskokouskannanotossaan keliakiakorvauksia takaisin. – Jos keliakiaa sairastavalla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia hoitaa itseään, kulut yhteiskunnalle ovat moninkertaiset, Helsingin KD muistuttaa.

Keliakia on parantumaton ja perinnöllinen autoimmuunisairaus. Sen ainoa hoito on lääkärin määräämä tarkka ja elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Keliakiaan ei ole lääkettä. Gluteenittoman ruokavaliohoidon kustannukset ovat Keliakialiiton mukaan 744 euroa vuodessa eli 62 €/kk.

Keliakialiitto on tehnyt kyselyn tuen tarpeesta ja merkityksestä keliakiaa sairastaville.

– Sen mukaan gluteiinittoman ruokavalion kustannukset vaikuttavat erittäin paljon tai paljon (71 %) keliakiaa sairastavien toimeentuloon. Lähes kaikki vastaajat (98 %) pitivät yhteiskunnan tukea erittäin tärkeänä tai tärkeänä, Helsingin Kristillisdemokraatit huomauttaa.

Tuen palauttamista kaikille keliakiaa sairastaville ajava Helsingin KD huomauttaa, että Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetissa on otettu huomioon keliaakikot varaamalla korvauksiin 10 miljoonaa euroa.

Kyselyyn vastanneet korostivat etenkin tuen taloudellista merkitystä, yhdenvertaisuutta suhteessa lääkekorvauksiin ja tasa-arvoa muihin pitkäaikaissairaisiin. Vastaajat pitivät korvausta myös kannustimena sairauden hyvään hoitoon.

– Jos keliakiaa sairastavalla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia hoitaa itseään, kulut yhteiskunnalle ovat moninkertaiset, Helsingin KD:n kannanotto muistuttaa.

– Yleisimpiä lisäsairauksia ovat osteoporoosi, masennus, lapsettomuus, nivel- ja maksaongelmat ja vakavimmillaan ohutsuolen syöpä.

Kyselyn mukaan korvauksen poistuttua joka kolmannen vastaajan gluteeniton ruokavalio on yksipuolistunut ja joka neljäs on joutunut vähentämään gluteenittomien viljavalmisteiden käyttöä. Tämä heikentää keliaakikoiden yleistä terveydentilaa. Korvauksen lopettaminen on myös heikentänyt hoitomotivaatiota eivätkä kaikki pysty aina noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota rahanpuutteen takia.

Tuen palauttamista kaikille keliakiaa sairastaville ajava Helsingin KD huomauttaa, että Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetissa on otettu huomioon keliaakikot varaamalla korvauksiin 10 miljoonaa euroa.

Ylös