”Yksinäisyydelle voi jokainen tehdä jotain” – Sari Tanus kehottaa vaikuttamaan suomalaisia piinaavaan ongelmaan

19.11.2018 klo 11:24 Politiikka Kristiina Kunnas

– Yksinäisyys on syvempään vaikuttava ongelma, kuin moni mieltää. Mutta jokainen meistä voi tehdä jotain yksinäisyyden helpottamiseksi, kannustaa lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus.

Kristillisdemokraattien lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus piti koontipuheenvuoron Yksinäisyyden monet kasvot -kansalaisinfossa eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Tanus muistuttaa, että yksinäisyys on paljon syvempään vaikuttava ongelma, kuin moni mieltää.

–  Se saa aikaan fysiologisia muutoksia aivorakenteessa, hormonien aktiivitasossa, aineenvaihdunnassa, ja on iso stressitilanne elimistölle.

–  Yksinäisyyttä voi tuntea joukossakin, ja se on raastava kokemus. On paljon niitä, jotka eivät tule nähdyksi eivätkä kohdatuksi. Mikä potentiaali jääkään käyttämättä, kun ihminen vetäytyy kokonaan. Jokainen on ainutlaatuinen ja arvokas, jokaisella olisi annettavaa lähipiirille ja laajemminkin.

Kansalaisinfossa kerrottiin tutkimustuloksesta, jonka mukaan viisi prosenttia kahdeksanvuotiaista sanoi olevansa aina yksin.

–  Mitä tämä tarkoittaa 18-vuotiaana? Tanus kysyy.

–  Yksinäisyydenkokemuksella on selvä korrelaatio masentuneisuuteen, aggressiivisuuteen ja häiriökäyttäytymiseen, hän vastaa.

– Olen ennenkin vedonnut tähän samaan asiaan ja kipeään tarpeeseen.

–  On monia tauteja ja asioita, jotka mielelläni poistaisin. Kuten syöpä. Mutta jos minulla olisi taikapuikko, ja voisin yhteen yksittäiseen asiaan vaikuttaa, niin poistaisin yksinäisyyden, Tanus haaveilee.

Hän muistuttaa, että päättäjätason lisäksi meistä jokainen voi pyrkiä tekemään yksinäisten ja lähimmäisten hyväksi asioita.

–  Jokaisella on naapureita ja ihmisiä oikealla ja vasemmalla, edessä ja takana. Voimme pysähtyä kysymään ja kuuntelemaan.

Voisin hyvin olla yksinäisyysministeri. – kansanedustaja Sari Tanus haaveilee yksinäisyyden vähentämisestä

– On lapsia ja vanhuksia pihapiirissä ja asuinalueellamme. Peräänkuulutan sukupolvien välistä vuorovaikutusta.

Tanus on huomannut, että kaupungissa usein ollaan kiinnostuneita vastaantulijan kengänkärjistä.

– Entä jos katsottaisiinkin silmiin ja vähän hymyiltäisiin. Voi tuntua mitättömältä, mutta tällainen pieni kohtaaminen voi olla päivän paras hetki toiselle, ja jättää jotain positiivista itämään.

Tanus kertoo, että Britanniassa on todettu, että yksinäisyys on riski radikalisoitumiselle. Ison-Britannian hallituksessa on nykyään yksinäisyysministeri, Minister for Loneliness.

Tanus naurahtaa tulevaisuudenhaaveilleen. Tämän vuoden sote-valiokunnan työskentely jättipitkine kokouksineen on väsyttänyt jäsenet ja varajäsenet.

–  Kunhan tästä piristyn, niin voisin hyvin olla yksinäisyysministeri, Tanus lupaa.

 

 

Ylös