Esa Erävalo: Suomen olisi EU-puheenjohtajuuskaudellaan tärkeä sivuuttaa EMU:n syventämissuunnitelmat

23.11.2018 klo 12:14 Politiikka Samuli Rissanen

Muun muassa demokraattisempaa ja kansalaislähtöisempää unionia EU-puheenjohtajuuskaudellaan tavoittelevan Suomen olisi Ajatushautomo Kompassin hallituksen jäsenen Esa Erävalon mielestä tärkeä sivuuttaa agendalta EMU:n syventämissuunnitelmat.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän järjestämässä Suomen EU-puheenjohtajuuskauden haasteita käsittelevässä seminaarissa kuultiin useampi puheenvuoro tavoittelemisen arvoisista teemoista ja vältettävistä sudenkuopista.

Suomen agendaa Suuren valiokunnan alaisessa työryhmässä pohtinut kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että Suomen ensi kesänä alkava puheenjohtajuuskausi osuu eurovaalien jälkeiseen aikaan, jolloin muodostetaan komissiota, sovitaan rahoituskehyksistä ja siivotaan Iso-Britannian EU-eron jälkiä.

Iso osa asialistasta periytyy kuitenkin alkuvuonna puheenjohtajuutta pitävältä Romanialta, jonka kyky hoitaa unionin asioita on kyseenalainen sisäpoliittisten sotkujen vuoksi.

Yllätysmomenttejakin saattaa tulla, esimerkiksi komission talouskuria koettelevan Italian suunnalta. Italian velkakriisi saattaakin kaapata pahaksi äityessään koko puheenjohtajuuskauden agendan.

Vältettäviä sudenkuoppia on paljon.

– Suomen olisi EU-puheenjohtajuuskaudellaan tärkeä sivuuttaa agendalta EMU:n syventämissuunnitelmat

Esimerkiksi demokraattisempaa ja kansalaislähtöisempää unionia tavoittelevan Suomen olisi Ajatushautomo Kompassin hallituksen jäsenen Esa Erävalon mielestä tärkeä sivuuttaa agendalta EMU:n syventämissuunnitelmat.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin ja muun muassa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin puheissa on vaadittu EU:lle yhteistä budjettia, yhteisvastuullista velkarahastoa, yhteisvastuuta pankkimaailmaan ja yhteistä talletussuojaa.

Myös europarlamentissa on kannatusta EMU:n syventämiselle. Siellä on niin ikään vaadittu Eurooppaan valtiovarainministeriä, yhteistä talletussuojaa ja budjettia sekä vakausmekanismin muuttamista Europan valuuttarahastoksi.

Päätökset ovat kuitenkin monen lukon takana.

– Nämä toimet vaativat unionin yksimielisyyttä eli Suomikin voi halutessaan kaataa ne, Erävalo kertoo.

Erävalo arvioi, että esityset eivät kuitenkaan täysin torppaannu ja euroalueelle saatetaan luoda oma budjettilinja.

Hän sivusi myös komissiolta toissapäivänä ukaasin saaneen Italian tilannetta.

Italian budjetti poikkeaa budjettialijäämän suhteen sallitusta kolmesta prosentista. Italiaa uhkaa tien päässä huikeat sakot, joiden suuruus on ensimmäisessä vaiheessa 0,2 prosenttia bkt:sta eli 3,4 miljardia ja viime kädessä 0,5 prosentin eli peräti 8,5 miljardin lasku.

Toistaiseksi vain Italia on otettu komission menettelyn piiriin, mutta:

– Myös Belgian, Ranskan, Portugalin, Slovenian ja Slovakian alustavat budjetit vaarantavat sopimukset, Erävalo muistuttaa.

Ylös