”Nuoret kokevat eurooppalaisuuden oman paikkakunnan identiteetin veroiseksi”

23.11.2018 klo 15:16 Politiikka Samuli Rissanen

– EU-jäsenyys on nuorten mielestä tuonut tasapainoa, KD Nuorten varapuheenjohtaja Elsi Ranta arvioi Eurooppa-tutkimuksen teettämää kyselyä nuorten suomalaisten suhtautumisesta unioniin.

Eurooppa-tutkimuksen teettämän kyselyn mukaan 81 prosenttia suomalaisista nuorista pitää Euroopan unionia hyvä asiana. Unionin ajatellaan parantavan esimerkiksi tulevaisuuden näkymiä.

Valtaosa, 89 prosenttia suomalaisnuorista kokee identiteettinsä eurooppalaiseksi. Eurooppalaisuus koetaan jopa oman paikkakunnan identiteetin veroiseksi.

– Identiteetit elävät nuorilla rauhassa keskenään, KD Nuorten puheenjohtaja Elsi Ranta arvioi.

Valtaosa nuorista suomalaisista allekirjoittaa, että Euroopan unionin tuo rauhaa, hyvinvointia, tasa-arvoa, vapautta ja vakautta. Toisaalta viidesosan mielestä EU-jäsenyys ei ole juurikaan hyödyttänyt talouskasvua.

– Monelle unionin vaikutus talouteen on jäänyt epämääräiseksi, Ranta sanoo.

– Globaalissa maailmassa tarvitaan yhteistyötä, tiivimmän yhteistyön hyödyt ovat haittoja suurempia. EU tarvitsee kansalaistensa luottamuksen ja tuen

Suomesta tuli Euroopan unionin jäsenmaa 1995. Ikänsä Euroopan unionin kansalaisina eläneiden suomalaisnuorten myönteisyydestä huolimatta EU:n laajentuminen ja finanssikriisi ovat tuoneet epävarmuutta suomalaisten mielipiteisiin unionista.

Suhtautumiseen vaikuttaa koulutus ja tulotaso, sukupuoli ja ikä.

Euroopan unionista myös keskustellaan entistä enemmän ja euro- ja finanssikriisi lisäsi populistipuolueiden kannatusta useissa Euroopan maissa, myös Suomessa.

– Kriittisempi kansalaismielipide rajoittaa hallitusten toimintaa, Ranta sanoo.

Osittain sen vuoksi EU näyttäytyy tällä hetkellä heikkona toimijana, esimerkiksi ilmastomuutoksessa, kansainvälisissä pöydissä sekä maahanmuuton tuomissa haasteissa.

KD Nuorten mukaan EU:n tulee ennenkaikkea kehittää yhteismarkkinoita ja pitää kiinni perusvapauksista. Yhteisvastuita taloudessa ei pidä lisätä.

– Globaalissa maailmassa tarvitaan yhteistyötä, tiiviimmän yhteistyön hyödyt ovat haittoja suurempia. EU tarvitsee kansalaistensa luottamuksen ja tuen, Ranta kertoo nuorisojärjestön näkemyksistä.

Ylös